Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: En person som har stuckit ut

Jenny Madestam: "Privat angelägenhet som förklarar det här".
Expressens statsvetare Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Annika Strandhäll (S) lämnar regeringen.

Expressens politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, ser tillbaka på hennes tid som minister – och resonerar kring vem som kan efterträda henne.

Är Annika Strandhälls avgång överraskande?

– Det är inte så överraskande givet det som Annika Strandhäll har varit med om privat. Det var mer förvånande att hon var kvar som minister vid riksdagens öppnande och regeringsförklaringen med de nya ministrar som togs in i regeringen då.

– Det här får man ändå förstå som att det handlar om en ren privat angelägenhet.

Vem kan tänkas efterträda henne?

– Ett hett namn som jag tror att Stefan Löfven och många socialdemokrater vill ha tillbaka i regeringen är Aida Hadzialic. Det kanske är lite för tidigt för henne än, dock. Hon kanske måste få lite mer tid i sin position som oppositionsregionråd.

– Om Löfven inte har något namn på hög kan något statsråd få slå ihop sina uppgifter. Annars kan det säkert vara så att man tittar i S riksdagsgrupp. Stefan Löfven har varit mån om att plocka sina statsråd ur riksdagen.

Hur vill du beskriva Annika Strandhäll som minister?

– Hon har varit kritiserad i vissa läger – inte minst för det som hände när Ann-Marie Begler fick lämna sitt uppdrag som generaldirektör Försäkringskassan. Somliga menade att hon visade på ledarskap och bytte ut en generaldirektör som hon uppfattade inte levererade, medan andra tvärtom kritiserade det. Det ledde till och med till en KU-granskning. Det vill man inte vara med om som minister.

– Det var också förvånande att hon fråntogs posten som socialminister och departementschef och i stället blev socialförsäkringsminister efter senaste valet. Det var en typ av degradering. Det har varit en person som har stuckit ut och varit orädd. Men det kan kosta på också.

Annika Strandhäll avgår – efter sambons död.
Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, om Annika Strandhälls avgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.