Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: Detta kan ge mer fokus på EU

Madestam om valet.
Expressens Jenny Madestam ger svar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ann Linde blir ny utrikesminister, enligt uppgifter till SVT.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Handelsminister Ann Linde kommer att bli ny utrikesminister, enligt källor till SVT.

Expressens Jenny Madestam guidar om läget. 

Var detta väntat? 

– Det får man säga, det har spekulerats om henne. Det är ett naturligt val eftersom hon är minister för handelsfrågor och även tidigare arbetat med internationella frågor för Socialdemokraternas räkning, så hon har den erfarenheten som man behöver ha som utrikesminister i kombination med att hon suttit i regeringen i ett antal år. Det här förklarar också varför hon inte blev Sveriges förslag till EU-kommissionär. 

Vilka skillnader och förändringar kommer vi att se från Margot Wallström?

– Jag tror inte det kommer att bli några större skillnader. Möjligtvis att det kommer att bli lite mer fokus på EU, det har inte utmärkt Margot Wallström. Eftersom Ann Linde tidigare arbetat i Bryssel är det frågor som hon kan väldigt väl och har varmt om hjärtat. 

– Men sedan kommer hon nog att fortsätta vandra på den vägen som Wallström har trampat upp med att sätta Sverige på kartan igen med ”Olof Palme-andan”, att vi ska vara en stark röst i världen i kombination med den feministiska utrikespolitiken.

Vad tror du Lindes huvudfokus kommer att ligga på? 

– Det är svårt att svara på, men generellt handlar det om att Sverige ska hålla goda relationer med övriga världen. I just utrikespolitiken sker det inte stora förändringar på kort tid, den ligger ofta fast även om byter regering. Naturligtvis är det just nu frågan om brexit, hur det kommer att påverka Sverige och framöver det kommande presidentvalet i USA. Där blev läget lite skakigt i somras i och med Asap Rocky, så det finns en del att arbeta med. 

Har hon några styrkor respektive svagheter som minister? 

– En stor styrka är den breda kompetens som hon har, att hon kan den socialdemokratiska utrikespolitiken. Hon är både partist och har jobbat utrikespolitiskt hela sin karriär. Någonting som det har ryktats om är dock att hon gjort sig lite ovän med de andra i Bryssel, att hon gick lite för hårt fram ibland för att driva Sveriges linje. Det är ju viktigt att man kan diplomati och kan föra sig i de sociala sammanhangen kring det. Men har hon blivit vald till den här positionen har hon ändock kvalitén att hålla diplomatin och föra sig i de internationella sammanhangen, för det är väldigt viktigt om man ska klara av det här uppdraget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.