Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Madestam: ”En enorm stress för S”

Jenny Madestam, Expressens politiske expert.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraterna når alltså partiets högsta siffra någonsin i SvD/GP/Sifo – de har 22,7 procent av väljarstödet.

Vilket kan innebära att S och SD kan vara jämnstora.

– Det är en enorm stress för Socialdemokraterna, säger Expressens expert, Jenny Madestam, om de historiska siffrorna.

Sverigedemokraternas ökar – 20,2 procent i september har blivit 22,7 i oktober.

Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen i SvD/GP/Sifos nya väljarbarometer. Så sent som i augusti nådde partiet 18,2 procent.

Expressens expert är inte överraskad:

– Vi har ju sett den här trenden under lång tid nu, och det finns ju andra mätningar som bekräftar siffrorna i Sifos mätning. Det gör att det blir ganska trovärdigt att opinionsläget ser ut så här, säger Jenny Madestam.

Hur tror du Socialdemokraterna reagerar?

– Det är naturligtvis en enorm stress för Socialdemokraterna att Sverigedemokraterna ligger så nära att ta över positionen som Sveriges största parti. Det är även på motsvarande sätt en stress för Moderaterna att man backar. Och att SD fortsätter hämta både från Socialdemokraterna, men även just Moderaterna.

Vad säger du om att SD tar väljare från M?

– Det pratas nu lite om det är möjligt att forma ett mer beständigt konservativt block med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Då blir det ju bekymmersamt om det är så att SD plockar väljare från M.

– Vi hör hur Sverigedemokraterna försöker parera detta, och börjar prata i termer som tvärtom ska locka Socialdemokratiska väljare. Detta för att inte förstöra möjligheten att skapa just ett konservativt block.

Vad är det som ligger bakom SD:s ökning, enligt din mening?

– Det är många saker. Det handlar om att de frågor som partiet har som sina hjärtefrågor har debatterats. Migration och lag och ordning är det som är högst upp på agendan. Och så har det varit under lång tid.

SD får högsta siffran hittills i SvD/GP/Sifo 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.