Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: Deras agerande är omdömeslöst

Festfixaren Micael Bindefeld ordnar gigantisk fest i Tel Aviv i Israel.
Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har tackat ja till en bjudresa till Israel för att fira Micael Bindefelds födelsedag – Annie Lööf har tackat nej.

Vilka plus och minus finns för partiledarna, gentemot väljarna?

Expressens statsvetare Jenny Madestam går igenom kritiken – och om partiledarna bryter mot riksdagens uppförandekod.

Vilka plus och minus finns det, gentemot väljarna, för partiledarna att åka på en sådan här resa?

– Att det blir en diskussion kring partiledarnas resa till festen i Israel kan skada förtroendet. Samtidigt är det inte otänkbart att deras egna väljare tycker frågan är oviktig och att diskussionen blir överdriven. I det här fallet handlar det dessutom om att partiledarna är på fest med en kändis ihop med andra kändisar, och det behöver inte vara fel att umgås i denna typ av kretsar.

– Somliga väljargrupper, inte minst yngre, kan uppskatta att politiker umgås med populära personer. Detta är till exempel en förklaring till att både Ebba Busch Thor och Annie Lööf ses umgås med influencern Margaux Dietz. Hon är populär i vissa kretsar och det antas kunna spilla över på partiledaren.

– Detta är ett fenomen som kan ses i många delar av världen, associationen mellan politiker och kändisar. Minus är att det kan sticka i ögonen att partiledare drar i väg under arbetstid på en bjudresa.

Kan vara brott mot riksdagens uppförandekod

Är det lättare för vissa politiker att ”komma undan” med en sådan här sak? Vad skulle hänt om Stefan Löfven deltagit i festen?

– Generellt sett är vänsterorienterade partier ”strängare” när det kommer till privata utsvävningar. Vad individen gör, även politiker, är mindre problematiskt i borgerliga partier, inte minst liberala sådana. Sedan är det så klart svårare för en statsminister att göra något dylikt, inte minst eftersom statsministern förväntas styra landet, och inte gå på fest, säger Jenny Madestam.

Riksdagen har en uppförandekod som alla partierna har skrivit under. I den konstateras bland annat att ”man bör tänka sig för” när det gäller ”erbjudanden om rabatter, provisioner, måltider, resor, konferenser, biljetter till olika evenemang, fritidserbjudanden eller tjänster”. Bland annat. Det står också att ”helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor” är otillbörliga ”om de erbjuds till följd av ledamotsuppdraget”.

”Inga planer” på att betala

Samtidigt har festfixaren Micael Bindefeld varit tydlig med att han bjuder sina gäster på kalaset. Ebba Busch Thors stabschef Martin Kits skriver till DN:

”Ebba Busch Thor har inte betalat för att delta i sin väns firande och har inga planer på att göra det.”

Ulf Kristersson säger att han betalade flygresan till Israel själv – resten blir M-ledaren bjuden på.

Vad innebär det att bryta mot uppförandekoden? Kan det bli några följder?

– Det är svårt att bedöma om koden har brutits. Partiledarna hävdar att de är på en fest som deras vän ordnar och bjuder dem på. Det är inte förbjudet. Det blir troligen inga följder mer än att de sannolikt inte åker på motsvarande fest igen, säger Jenny Madestam.

– Agerandet var omdömeslöst, sett till de rubriker detta skapat, vilket kanske kunnat förutses.