Jenny Madestam: Därför lämnar de gängsamtalen

Jenny Madestam: "Jag är inte jätteförvånad"
Jenny Damberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På lördagen meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de lämnar samtalen om hur gängvåldet ska bekämpas.

Expressens politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, reder ut varför – och vad det leder till.

Varför lämnar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gängsamtalen? 

– Det handlar sannolikt om det som man ger uttryck för: att regeringen inte har gått dem tillräckligt till mötes och att förhandlingarna har strandat i de konkreta förslagen. Men det kan också finnas en poäng i att statuera att man lämnar samtalen eftersom det här är en så het fråga just nu. Alla partier har att vinna på att profilera sig som det parti som vill ta itu med gängbrottsligheten mest. 

– De senaste veckorna har det också börjat komma motreaktioner, inte minst från forskningen men också till exempel från Advokatsamfundet som är kritiska till flera av förslagen som har legat på bordet. Det kan förklara varför det inte är så enkelt att ställa upp de punkter som Moderaterna har stolpat upp.

Var det här ett oväntat besked?

– Jag är inte jätteförvånad. Det fanns initialt en ganska kritisk ton över att inte Sverigedemokraterna var med i samtalen. Det visar att det fanns en irritation redan när man satte sig vid bordet, även om det också kan gynna Moderaterna och Kristdemokraterna väljarmässigt att visa att man kan närma sig Sverigedemokraterna.

En av punkterna där man inte är överens gäller frågan om slopad straffrabatt för unga. Varför är den frågan så känslig?

– Där går en skiljelinje kring hur man ser på kriminalitet och personer som begår brott. Om man tycker att det ska vara repressiva åtgärder eller om man lägger fokus på sociala faktorer. De som är kritiska till slopad straffrabatt menar att det kan göda kriminalitet. Att forskare har uttryckt den uppfattningen är en förklaring till att alla partier inte unisont ställer sig bakom det förslaget.

Vem är vinnaren och vem är förloraren?

– Just nu är det regeringen och inte minst Socialdemokraterna som är förloraren. När Mikael Damberg bjöd in till samtalen var det ett försök att ta ett kraftfullt initiativ utifrån hur debatten ser ut och de händelser som har varit. Människor upplever att det är oro, kriminalitet och skjutningar. Det fanns en ambition om en bred överenskommelse. När det nu misslyckas är det en plump i protokollet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.