Jenny Madestam: Därför har Liberalerna hamnat i den här situationen

Jenny Madestam: Därför har Liberalerna hamnat i den här situationen.
Jenny Madestam menar att Liberalerna borde ha gjort klart hur resultatet av medlemsomröstningarna skulle användas.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Medlemmar i ett flertal distrikt har röstat på Nyamko Sabuni som partiledare i rådgivande omröstningar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
dag skriver flera Liberala ombud i Expressen att de kommer att gå emot medlemmarna i sina distrikt och rösta på Erik Ullenhag.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT

Liberalernas väg till partiledare har kommit att handla mer om interna stridigheter än kandidaterna själva.

I dag skriver flera Liberala ombud i Expressen att de kommer att gå emot medlemmarna i sina distrikt och rösta på Erik Ullenhag, vilket lett till öppet bråk.

Detta kan få ödesdigra konsekvenser för Liberalerna, menar Expressens statsvetare Jenny Madestam - men säger att det är partiets eget fel.

– Man har inte gjort klart vad poängen med medlemsomröstningarna är, och det har förvärrat en underliggande konflikt om Sverigedemokraterna, säger hon.

Statsvetaren Jenny Madestam tror att konflikterna som blossat upp internt de senaste dagarna kan få allvarliga konsekvenser för Liberalerna i framtiden.

Oavsett vem som står som segrare under landsmötet den 28 juni så har väljarnas förtroende skadats, säger hon till Expressen TV.

Hon menar på att stridigheterna har uppkommit då partiet inte gjort klart för medlemmarna hur deras omröstningar skulle viktas.

Vad tänker du om den här interna striden som nu blossat upp i Liberalerna?

– Det har ju bara blivit värre och värre för varje dag som går. 

– Det här visar på bekymren som kan uppstå när man inte gjort klart på förhand hur man ska använda - i det här fallet - att man tillfrågar medlemmar i sådana här omröstningar.

– Även om man har sagt att det varit rådgivande omröstningar borde man ha gjort klart - både på riksnivå i partiet och definitivt i länsförbunden, hur tungt ska det här väga, är det det här som ska bli ombudens vilja eller ej?

– Man ska ha diskuterat det här innan, det är därför man har hamnat i den här mycket röriga och konfliktfyllda situationen.

Vad tror du det beror på att medlemmarna och ombuden har så svårt att komma överens om vem som ska bli nästa partiledare?

– Det beror på att det finns en väldig konflikt i partiet till att börja med, som handlar till största delen om hur man ska ställa sig till Sverigedemokraterna och också Januariavtalet, och vem man faktiskt vill ha ett samarbete med och till syvende och sist hur man kan bilda regering.

– Det kan tyckas långsökt men det är det den här konflikten egentligen handlar om och det är därför det blir så hög nivå på konflikten också.

Ullenhag stöttas av Stockholm – 19 av 21 förbund stöttar Sabuni.

– Det handlar om ett ideolog ställningstagande helt enkelt, där vissa vill ha Erik Ullenhag som man ser som en garant att man inte närmar sig Sverigedemokraterna eller att dom ska få något inflytande. Å andra sidan Nyamko Sabuni och dom som tvärtom ser att hon vill gå en annan väg och står får en ny inriktning för partiet.

Ombuden skriver i sin debattartikel att det är ett brott mot partiets stadgar att pressa dem att rösta på ett visst sätt, håller du med om det?

– Ja, det är ju givet då stadgarna pekar ut att ombuden får rösta efter eget huvud, då är det ju det som gäller. Bekymret är som jag sa tidigare att man inte gjort klart hur och på vilket sätt medlemsomröstningar ska användas. 

– Det borde man ha tänkt på innan man började utlysa sådana här medlemsomröstningar, inte minst i ett sådant här läge när det redan finns en konflikt.

– Det är fullständigt olika idéer om vad interndemokrati i Liberalerna innebär.

Vilka konsekvenser kan den här interna konflikten få för Liberalerna?

– På kort sikt är den ett enormt arbete som ligger framför den partiledare som till slut blir vald, att få ihop det här partiet. Jag kan mycket väl tänka mig att en del av dom som så att säga förlorar kan komma att lämna partiet. Det kommer bli ett digert arbete att få ihop partiet. 

– Men sen är nästa steg hur man ska bygga upp förtroendet hos väljarna igen. Det här vet vi alla skadar förtroendet gentemot väljarna när man har såna här interna slitigheter. Då går väljarna hellre till ett annat parti som är mer harmoniskt och stabilt. 

Vem tror du kommer stå som partiledare den 28 juni?

– Hade du frågat mig i går eller för några dagar sedan hade mitt svar varit Nyamko Sabuni, nu är jag betydligt mer osäker. Det vet vi nog inte förrän vi vet mer om hur ställningstagandet ser ut hos de 183 ombuden, så faktiskt så vet vi inte förrän på fredag men det ser väldigt oklart ut.

Uppdatera dig på dagens stora nyhetshändelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.