Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: "Björklunds krav kan vara en strategi"

Liberalernas kravlista kan vara en strategi för att visa väljarna att man gjort vad man kan inför en S-ledd regering och sedan blicka åter på Kristersson, menar statsvetaren Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalerna är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och inleda budgetsamarbete utifrån krav som presenterades på onsdagen.

Men det kan vara en strategi inför väljarna menar statsvetaren Jenny Madestam:

– Om de möts av kalla handen så har man gentemot väljarna visat att man gjort det man kan, och Svarte Petter hamnar då i Stefan Löfvens knä. Lööf och Björklund kan med gott samvete blicka tillbaka på Kristersson som en alternativ kandidat.

På onsdagseftermiddagen bröt Liberalernas partiledare Jan Björklund tystnaden och meddelade att de är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och inleda budgetsamarbete – men ställde samtidigt hårda krav på Stefan Löfven.

Björklunds drag innebär att han går samma linje som Centerns partiledare Annie Lööf.

– De prövar om de krav som man vill ha igenom får gehör från Stefan Löfven. Och det är möjligt att det skulle kunna bli någon typ av förhandling eftersom Jan Björklund talade i lite mer öppna termer än vad Annie Lööf gjorde i går, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Jenny Madestam: "Kan bli svårt"

Men Centerpartiets och Liberalernas utspel de senaste dagarna kan ha ett annat syfte menar Jenny Madestam:

– Det kan också vara en strategi. Om de möts av kalla handen så har man gentemot väljarna visat att man gjort det man kan, och Svarte Petter hamnar då i Stefan Löfvens knä. Lööf och Björklund kan med gott samvete blicka tillbaka på Kristersson som en alternativ kandidat.

Huruvida detta blir en öppning på regeringskrisen återstår att se. Madestam menar att det kan bli svårt. 

 

 

Även om förhandlingar inleds är det ett riskfyllt spel för Stefan Löfven, då kraven från både Annie Lööf och Jan Björklund är tuffa ur ett socialdemokratiskt perspektiv.

– De krav som Liberalerna och Centern ställer är ju väldigt heta potatisar för socialdemokraterna, och arbetarrörelsen i stort, säger Jenny Madestam och tillägger:

– Dessutom kommer Löfven få en kravlista av Miljöpartiet och Vänsterpartiet också – så det kommer vara oerhört mycket att ta ställning till och svåra saker att få ihop.

Det som väntar härnäst är att Stefan Löfven kommer med en motstrategi, och eventuella förhandlingar mellan partierna inleds.

– Om det här hade presenterats före valet så hade Stefan Löfven hånskrattat. Nu är det ett annat läge och Socialdemokraterna är beredda att betala en hel del för att kunna bilda regering, säger Expressens politiska kommentator K-G Bergström som menar att Björklund tar rygg på Lööf då Centerns röster avgör statsministeromröstningen i större utsträckning än Liberalernas.

Fredrik Furtenbach: "Historiska dagar"

Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach beskriver tisdagen och onsdagen som historiska dagar som har lett regeringen lite närmare en lösning – åttio dagar efter valet.

– Centern och Liberalerna är beredda att kasta loss från alliansen och det är förstås Sverigedemokraternas tillväxt som är grunden, säger Fredrik Furtenbach till Ekot och fortsätter:

– Frågan är om Löfven kommer göra en så pass hård högersväng som liberalerna och Centern vill. Socialdemokraterna kommer säkert göra vad de kan för att slipa bort de vassaste kanterna och vi kommer säkert få förhandlingar i ganska många omgångar. Men det här är Stefan Löfvens enda chans till regeringsmakten nu, och lyckas inte det här så är det troligaste nyval. 

"En omaka kvartett" beskriver Furtenbach samarbetet som och syftar på partiernas skilda ställning i ekonomipolitiska frågor.