Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny, 82, är fånge i sin egen lägenhet

Jenny Johansson, 82, känner sig som fånge i den egna lägenheten efter att hon drabbades av ett slaganfall. Men Skellefteå kommun anser inte att hon behöver särskild boende. Foto: Privat
Skellefteå kommun nekar Jenny Johansson, 82, ett särskilt boende.Foto: Google maps

Jenny Johansson, 82, är funktionshindrad efter en stroke.

Nu sitter hon isolerad sedan flera månader i en lägenhet utan hiss.

Kommunen nekar henne ett särskilt boende.

– Jag är låst här dag och natt, det känns hopplöst, säger Jenny.

Det var i april i år Jenny Johansson i Skellefteå vaknade på morgonen utan att kunna röra sig. Hon hade drabbats av en stroke i sömnen.

– Min svägerska blev orolig när jag inte ringde, för vi hörs av varje dag. Hon kontaktade min granne och sedan blev det ambulans till sjukhuset där jag fick stanna i sex veckor, berättar Jenny.

Behöver hjälp med det mesta i vardagen

Tidigare skötte hon sig helt själv, men efter slaganfallet behöver hon hjälp med det mesta i vardagen. Ta sig ur sängen, påklädning och sätta sig i rullstolen hon numera är beroende av.

Jenny får hjälp av hemtjänsten fem gånger per dag, samt att man kommer en gång på natten och vänder henne i sängen.

Men ut kommer hon inte utan sitter fast på tredje våningen i sin lägenhet i en fastighet utan hiss.

Bortsett från läkarbesök då färdtjänsten eller sjukhustransportören rullar ned henne för trapporna med specialutrustning, har Jenny inte kommit ut på fem månader.

– Det känns som att sitta i ett fängelse. Tänk att bara få komma ut lite på marken i området. Men det går ju inte, hemtjänsten kan inte hjälpa mig med det, förklarar Jenny Johansson.

Har överklagat kommunens beslut

Hon har ansökt om särskilt boende, men fått avslag av kommunen. Sedan har hon överklagat men blivit nekad igen. Detta trots att förvaltningsrätten gav henne rätt i många delar.

Det känns tröstlöst och bedrövligt, säger Jenny.

– Kommunen tycker att eftersom jag inte är dement så har jag ett skäligt boende. Sedan påstår de att hemtjänsten ska kunna hjälpa mig ut, men det hinner de inte. Sist tog det tolv minuter att ta sig ned för trapporna, steg för steg. Sedan ska man upp också.

Enligt SVT Västerbotten, som publicerat flera inslag om Jenny Johanssons situation, ansåg domstolen att kommunens utredning av Jenny Johansson var bristfällig och att det finns uppgifter som talar för att hon behöver ett särskilt boende.

"Eget ansvar att hitta lösning"

Men Skellefteå kommun har fortsatt att ge avslag.

– Vi har gett henne information om vad man kan göra och det är ju också ett eget ansvar att hitta en lösning på boendefrågan. Så är det för alla, säger Jeanette Nilsson som är chef på beslutsenheten, till SVT Västerbotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.