Jenny, 35, slutar som vakt efter ingripandet i t-banan

Jenny Bengtsson har bestämt sig för att ”lägga uniformen på hyllan”
Foto: Privat

En film på två ordningsvakter som avvisar en gravid kvinna från tunnelbanan i Stockholm har fått stor uppmärksamhet.

En som reagerade starkt var Jenny Bengtsson, tidigare V-politiker och utbildad ordningsvakt – som nu väljer att lämna yrket helt och hållet.

– Det är en blandning av människor som faktiskt vet vad de gör och människor som har dålig koll, säger hon om branschen.

Jenny Bengtsson hävdar också att ordningsvakternas utbildning är bristfällig.

Rollen som ordningsvakt har de senaste dagarna hamnat i stort fokus efter en incident på tunnelbanan i Stockholm.

En gravid kvinna tvingades av ett tunnelbanetåg vid Hötorget och fick efteråt åka till sjukhus efter att ha fallit till marken.

Enligt SL saknade kvinnan giltigt färdbevis och hon avvisades efter att en tilläggsavgift skrivits ut. SL säger vidare att avvisningen skedde efter att kvinnan gjort "kraftigt motstånd".

En film från händelsen har fått stor spridning och mötts av blandade reaktioner i sociala medier.

Kritisk mot utbildningen

I februari 2016 genomgick Jenny Bengtsson en utbildning för ordningsvakter.

En utbildning som Jenny Bengtsson i dag beskriver som ”en surrealistisk upplevelse”.

Hon är kritisk till hur Sveriges ordningsvakter förbereds för livet på gatorna.

– Ja, gud ja, det är jag. Den är för kort för den makt som faktiskt följer med det förordnande som man får.

Utbildningen omfattade totalt 80 timmar och avslutades med dels ett teoretiskt prov, dels ett praktiskt prov i batong, berättar Jenny Bengtsson.

– Utbildningen är alldeles för översiktlig i viktiga delar. Överlag är kursen mer som en robotfabrik. Man ska formas och förhoppningsvis inte slå folk med batong i onödan.

Jenny Bengtsson är kritisk mot utbildningen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Väljer att sluta som ordningsvakt

Jenny Bengtsson har reagerat starkt på rapporteringen kring incidenten på tunnelbanan i Stockholm.

Till den grad att Jenny Bengtsson nu har bestämt sig för att ”lägga uniformen på hyllan”, som hon själv beskriver det.

Jenny Bengtsson arbetar i dag som inspektör på Arbetsmiljöverket men har tidigare varit politiskt aktiv för Vänsterpartiet, bland annat som ersättare i riksdagen under 2016. Hon är även ledarskribent i tidningen ETC.

Hon arbetade sitt sista vaktpass i höstas, och har under åren hoppat in extra vid idrottsevenemang och på nattklubbar i Stockholm.

– Jag har bara fått nog av att lyssna på diskussioner mellan vissa kolleger och attityder från visa gruppledare. Är man ordningsvakt och reko får man säga ifrån och det innebär konsekvenser för en själv, för man blir ju inte jätteväl bemött när man är en sådan som säger ifrån.

Hur var stämningen på fältet?

– Väldigt macho. Det är en blandning av människor som faktiskt vet vad de gör, som vet vilka lagstöd man kan använda och som agerar rätt, och gör det för att de i botten vill hjälpa människor. Men de blandas med människor som har dålig koll och  egentligen agerar först på adrenalinkickar och sen på vad man egentligen borde göra.

https://www.instagram.com/p/BtWd4YWhkZ_/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1au4yb3xzp2t7

”Finns vettiga människor också”

Jenny Bengtsson upplever att alldeles för många ordningsvakter söker efter kickar snarare än att faktiskt hjälpa till.

– Varje gång jag har stått inför ett ingripande som kvinnlig ordningsvakt har det helt i onödan dykt upp fyra-fem manliga ordningsvakter bakom för att ”vara med”, vilket egentligen trissar upp situationen, säger hon, och fortsätter:

– Man ska aldrig ingripa mot någon ensam, för det är en enorm risk, men att alla springer på allting för att vara med, det är så onödigt och visar att man hoppar in i ingripanden lite hursomhelst och gör lite vad som helst.

Jenny Bengtsson vill däremot lyfta fram de positiva sidorna av branschen, också.

– Ja, det finns jättemånga vettiga människor i branschen. Vi har suttit med enormt utsatta människor, pratat och tröstat, och det finns hur många människor som helst som sätter på sig uniformen för att faktiskt skapa trygghet. Men sedan finns det personer som har den på sig av andra skäl. För att man får ha en uniform, att det är cool, att man har en massa makt, att man får bestämma över andra människor på ett väldigt effektivt sätt.

Gravida kvinnans första kommentar

Två ordningsvakter har stängts av efter det omtalade ingripandet. Två förundersökningar har inletts, mot kvinnan och mot vakterna, och SL har å sin sida upprättat en internutredning.

Den gravida kvinnan skickades till sjukhus för en undersökning efter att hon fallit till marken i samband med avvisningen.

Efteråt berättade hon för första gången om händelsen för Expressen

– Det är fruktansvärt, jag mår så dåligt. Jag är så trött. Jag har blåmärken över hela kroppen, sa kvinnan som heter Jeanine.

Enligt Jeanine hade hon ett giltigt färdbevis.

Ett månadskort, giltigt till den 3 februari, som Jeanine hävdar att hon först inte hittade, varpå hon fick en bot på tunnelbanetåget. 

– Jag hade det i fickan hela tiden, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.