Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny, 35, donerar ägg: hjälpt fem kvinnor bli gravida

Jenny Rasmussen funderade redan som 20-åring på att bli äggdonator. Foto: Privat
Men det var inte förrän efter att ha fått egna barn som hon ansökte om att bli äggdonator på reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Privat

När Jenny var 20 år funderade hon på att bli äggdonator, men väntade tills efter hon fått barn.

 Nu har hon donerat 120 ägg och fem kvinnor har fått barn tack vare hennes ägg.

– Det är häftigt att hjälpa och glädja andra människor som av olika anledningar har problem med att få barn, säger Jenny. 

Jenny Rasmussen, 35, bor i Uppsala med sina två barn och jobbar inom vården. Genom ett jobb inom hemvården träffade hon som 20-åring många äldre personer som hade varit ofrivilligt barnlösa.

Hon började därför fundera på hur hon skulle kunna hjälpa andra som hade svårigheter med att få barn och kom fram till att hon skulle bli äggdonator.

– Det var en stor sorg för de äldre att inte ha barn och barnbarn. Det gick inte att göra något åt barnlöshet på deras tid, men i dag är det annorlunda och det finns ett stort behov då många har problem att få barn, säger Jenny.

Ansökte om att bli äggdonator

Inte långt därefter gifte Jenny sig och fick två barn, men det dröjde till några år efter relationens slut innan hon tog tag i frågan. 2014 ansökte hon om att bli äggdonator på reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där fick hon träffa psykolog och läkare som gjorde en samlad bedömning.

– De undrade hur jag tänkte och varför jag gjorde det här. Jag har bearbetat mycket tankar och känslor kring att donera ägg. För mig är det bara obefruktade ägg, jag har inga känslomässiga band till dem, säger Jenny. 

I samband med äggdonationen avskriver sig Jenny alla skyldigheter och rättigheter till äggen, men i framtiden kan barn komma att kontakta henne.

– Men det är inte jag som är mamma, jag har inte burit barnen, säger Jenny.

I början var hennes egna barn nyfikna och undrade om barnen kommer bli som syskon.

– Men det är de inte, inte på det viset, säger Jenny.

Foto: Privat

Har donerat 120 ägg

Äggdonationen innebär att Jenny går igenom en hormonbehandling i två-tre veckor innan ägglossning. Äggdonatorn kan få biverkningar i samband med behandlingen, men Jenny har inte upplevt några problem alls.

– Sedan är det som vid en vanlig gynekologisk undersökning. Man får bedövning och läkaren har en ultraljudsliknande stav som suger upp äggen, säger Jenny.

Sammanlagt har Jenny donerat 120 ägg vid sex tillfällen. 

– Vanligtvis tar läkarna sex-åtta ägg per gång, men med mig har de lyckats ta cirka 20-25 ägg per gång. Det är verkligen ovanligt, men det har gått bra, säger hon.

Fem kvinnor har fått barn tack vare Jennys ägg.

– Det är häftigt att hjälpa och glädja andra som av olika anledningar har problem att få barn. Jag är glad och tacksam att jag får göra det här, säger Jenny. 

Många är nyfikna

Den sjätte donationen var dock den sista då Jenny nått maxgränsen för hur många ägg läkarna får ta. Hon har hela tiden varit öppen med att hon är äggdonator och har fått framför allt positiva reaktioner.

– De flesta är nyfika och frågar hur det fungerar, säger Jenny.

 Sedan finns det de som regerat negativt.

– De har svårt att förstå då de tänker känner att donera ägg är som att ge bort barn. Men så känner inte jag, säger Jenny.

Äggdonation

För att som kvinna donera ägg bör man vara mellan 23 och 36 år. Vid ansökan intervjuas den potentiella äggdonatorn av läkare och kurator. Donatorn behöver reglerbundet, med med hjälp av blodprov, testas mot några smittsamma sjukdomar. Alla donatorer måste vara smittfria och i övrigt friska. Donatorns utseende, såsom hud, hår- och ögonfärg, bör likna den mottagande kvinnans.

 

Donatorn har inga juridiska eller ekonomiska skyldigheter gentemot ett barn som blir till med äggen, men barnet har i mogen ålder rätt att få reda på donatorns identitet.

 

Källa: Akademiska sjukhuset