Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny, 26, fick svåra förlossningsskador

Dagens toppnyheter – inrikes
Jenny fick allvarliga förlossningsskador.Foto: Privat
Nu ska hon IVO-anmäla vården själv.Foto: Privat

Vårdgivaren är skyldig att anmäla alla allvarliga vårdskador som hade kunnat undvikas.

Enligt en granskning från Ekot skiljer sig verkligheten från patientsäkerhetslagen – i flera fall har vårdgivaren låtit bli att anmäla.

En av kvinnorna som känner sig sviken är Jenny Svedberg, 26, som fick allvarliga förlossningsskador.

– Nu ska jag IVO-anmäla dem själv, säger hon.

Enligt patientsäkerhetslagen måste allvarliga skador i vården – som skulle kunna undvikas – anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, av vårdgivaren.

Men enligt en ny granskning från Ekot, som tittat närmre på 15 förlossningsverksamheter i landet, ser praktiken annorlunda ut.

De har tittat på alla fall under 2018 där patienter själva har anmält allvarliga skador till IVO – och fått kritik från tillsynsmyndigheten.

Vårdgivaren, som är skyldig att anmäla, har inte gjort det på tio av de 15 granskade förlossningsverksamheterna, enligt granskningen.

”Hon fick inget syre”

En av kvinnorna som känner sig sviken av vården, efter en allvarlig förlossningsskada, är 26-åriga Jenny Svedberg.

Jenny fick allvarliga förlossningsskador när hon födde dottern Magda.Foto: Privat

Varningssignaler dök tidigt upp när hon förra året skulle föda dottern Magda men enligt Jenny bestämde sig läkaren för att inte göra ett kejsarsnitt.

– Hon kom ut med huvudet när livmodern slutade fungera. Läkaren fick dra ut henne med våld och drog då av tre nerver i nacken, säger hon.

– Hon fick inget syre under några minuter och var grå och livlös när hon föddes. De gjorde hjärtkompressioner.

Dottern Magda fick permanenta nervskador i armen efter förlossningen.Foto: Privat

Dottern fick permanenta skador efter den traumatiska förlossningen. Och Jenny fick en bristning av den högsta graden.

– Det brast hela vägen från vaginan och bak. Jag fick veta att tarmen var blottad. Som tur var hade jag bedövning och kände ingenting just då.

Nu ska Jenny IVO-anmäla vårdenheten.Foto: Privat

Trots problemen under förlossningen, som ledde till en förlossningsdepression, gjordes ingen IVO-anmälan, berättar Jenny.

– Nu ska jag IVO-anmäla dem själv, säger hon.

– Det är fruktansvärt att så få vårdgivare anmäler sig själva. Att föda barn ska man få göra så säkert som möjligt. Det är viktigt att de anmäler sig för att se om något blivit fel för att kunna förhindra att fler kvinnor skadas.

Sjukhuset anser däremot inte att de har agerat fel.

Kristina Granvåg, tillförordnad verksamhetschef på kvinnokliniken Gävleborg, säger att den interna bedömningen har varit att inget fel har gjorts i medicinsk bemärkelse, förklarar hon.

– Det här är en förlossningsskada som man bedömer inte har gått att undvika, att det inte varit grund för att göra en lex Maria-anmälan. Jag beklagar att det här har hänt henne.

Granvåg välkomnar en IVO-anmälan i detta och andra fall.

– Det är bra, jag uppmuntrar det. Vi är ju en offentlig verksamhet, det är klart att det ska granskas. Det är det enda sättet som vi kan bli bättre på det vi gör.

Förlossningsskador

Man brukar dela in bristningar i bäckenbotten i samband med förlossning i fyra grader – från enklare bristningar till allvarliga skador som når ända in i ändtarmen.

 

Grad 1:

Bristning i slidans slemhinna, mynning eller i mellangården (området mellan slidan och ändtarmsöppningen) men inte i underliggande vävnad.

 

Grad 2:

Bristning i slidans slemhinna, mynning och i hud och muskler i mellangården.

 

Grad 3:

Bristning i muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel.

 

Grad 4:

Bristning in i ändtarmens slutmuskel och slemhinna, så kallad totalruptur.

 

Källa: Socialstyrelsen.

Förlossningsvården har länge varit ett ämne som rör upp starka känslor.

Särskilt tydligt blir det i kölvattnet av åtskilliga rapporter om förlossningsvårdplatser som lagts ner i landet och kvinnor som således farit illa och tvingats föda i bilen.

Enligt statistiken skadas nästan varannan kvinna under en vaginal förlossning.

Flera vittnar om okunskap om förlossningsskador inom vården.Foto: Shutterstock

Anne Lichtenstein, 38, har tidigare berättat för Expressen om hur hon inte kan bära sin nyfödde son, lider av urinläckage och måste stoppa in ett finger i underlivet för att kunna gå på toaletten.

Flera skånska kvinnor har berättat för Kvällsposten om den okunskap de mötts av när de sökt vård för förlossningsskador – där de också nekas operation.

Så anmäler du till IVO

IVO står för Inspektionen för vård och omsorg, och bildades 2013 som en statlig myndighet.

 

Hit kan du som är missnöjd vända dig för att vården och omsorgen ska granskas. IVO undersöker också vilka förutsättningar som verksamheter har för att leverera kvalitet och säkerhet.

 

För att tipsa om missförhållanden i hälso- och sjukvården eller inom socialtjänsten, eller anmäla ett klagomål, kan du gå in på www.IVO.se. 

 

Du kan också upplysningstjänsten på telefonnummer 010-788 50 00.

Vad är Lex Maria?

En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659). 

 

Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse.

 

Definition

Med vårdskada avses enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården. Allvarlig vårdskada innebär att patienten fått bestående skada eller har lett till ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.

 

Anmälningsansvarig

Anmälan görs av anmälningsansvarig, det vill säga befattningshavare som vårdgivare utsett att svara för anmälningsskyldigheten enligt lex Maria.

 

Källa: Vårdhandboken.