Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennifers gammelmormor Ragnhild, 97, klarade corona

97-åriga Ragnhild Gustafsson tillsammans med barnbarnsbarnet Jennifer Lindholm, 29.
Foto: PRIVAT

När Jennifer Lindholms gammelmormor åkte in på sjukhus var hon övertygad att det var sista gången de sågs.

Men 97-åriga Ragnhild Gustafsson besegrade coronaviruset – och har nu fått komma hem igen.

– Det känns bara fantastiskt, säger Ragnhilds barnbarnsbarn.

För två veckor sedan, 7 april, fyllde Ragnhild Gustafsson 97 år.

Det var tänkt att hon skulle firas hemma i Älta i Nacka sydost om Stockholm. Inget rejält kalas i dessa coronatider, men någon form av hyllning skulle det ändå bli för Ragnhild.

Men samma dag blev det i stället transport till Nacka sjukhus. Där konstaterades att Ragnhild smittats av covid-19.

Ett av hennes fem barnbarnsbarn, 29-åriga Jennifer Lindholm, hade svårt att tro att de skulle ses igen.

– Hon hade varit sjuk i fem dagar innan, och var verkligen jättedålig. Hon hade ingen energi överhuvudtaget, ingen matlust, feber och hosta. Jag blev jätteorolig och tänkte, på grund av hennes höga ålder, att det inte kändes som att hon skulle klara sig, säger Jennifer.

När Ragnhild blev hämtad hade hon inte ens ork att prata.

Ragnhild friskförklarad efter tio dagar

Men efter tio dagar på sjukhuset hände det som Jennifer knappt hade vågat hoppats på – gammelmormor besegrade coronan, blev friskförklarad och fick transport hem till den egna lägenheten. 

Där har Ragnhild nu varit i fyra dagar.

– Det känns bara fantastiskt. När vi pratade med personalen på sjukhuset sa de att det var många som inte klarat av det lika bra som gammelmormor. När jag träffade henne var det första jag sa ”välkommen hem”. Men jag höll mig på avstånd.

– Ragnhild var så glad och tacksam för hur hon blev behandlad av vårdpersonalen trots pressat läge. Hon tyckte de var fantastiska under hela hennes sjukhusvistelse.

Jennifer berättar också att alla i personalen skrattade gott åt att Ragnhild bäddade sängen själv de sista dagarna – trots att hon var sjuk.

Hur tror du att din gammelmormor blev smittad?

– Det är det som är så konstigt, eftersom hon inte varit utanför dörren på minst ett halvår. Det är bara vi i familjen som varit och hälsat på, men ingen av oss har varit sjuka.

Restaurangägaren Johan Eriksson öppnade nytt – samma dag som som coronarestriktionerna kom.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.