Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennie, 24, kissar genom ett hål i naveln

”Jag kan stå upp och kissa, vilket är rätt ballt ändå för att vara tjej”
På Instagram visar hon upp bilder på sitt hål i naveln.Foto: Privat
Jennie Karlsson inspirerar nu andra att vara öppna med vad som gör dem annorlunda.Foto: Privat
”Jag kan stå upp och kissa, vilket är rätt ballt ändå för att vara tjej”Foto: Privat
Jennie KarlssonFoto: Privat

Jennie Karlsson kissar genom ett hål i naveln. 

Men i dag delar hon med sig av det ovanliga tillståndet, för att stärka andra. 

– Varför dölja nåt jag inte kan göra någonting åt? säger hon. 

24-åriga Jennie Karlsson från Nyköping föddes med urinblåsan på utsidan av magen, så kallad blåsextrofi, någonting som även Året Runt skrivit om. Som nyfödd tillbringade hon mycket tid på sjukhus och blåsan har opererats in i kroppen. 

När Jennie var 3,5 år gammal genomgick hon en av sina största operationer och fick sin mitrofanoffstomi, som är ett hål på magen där naveln skulle ha varit placerad. Blindtarmen fungerar som kanal från navel till urinblåsa och kisset får hon ut med hjälp av en kateter i det hålet. 

– Jag kan stå upp och kissa, vilket är rätt ballt ändå för att vara tjej, säger Jennie. 

Hade Jennies operation gjorts i dag hade hålet trogen satts vid byxlinningen, vilket hade gjort att hon inte behövt ha ett stort plåster över naveln.Foto: Privat

Hade ständiga urinvägsinfektioner

Varje år föds 3-4 barn med blåsextrofi i Sverige. Det innebär cirka 3-4 per 100 000 nyfödda. 

För Jennie var barndomen tuff då hon i perioder ständigt hade urinvägsinfektioner och tvingades äta antibiotika i nio år. I dag är det bättre så länge hon ser till att dricka ordentligt med vatten och skölja blåsan ordentligt. 

Men hennes föräldrar var snabba med att normalisera stomin och i grundskolan valde Jennies föräldrar att från start vara öppna med Jennies annorlunda sätt att kissa. De samlade klasskompisarna för att lära barnen vad det handlade om och de fick klämma på katetrarna och ställa frågor, minne Jennie. 

– Jag hade också ett eget skåp på toaletten med mina saker och fick aldrig höra någonting negativt. Jag tror det var just på grund av både lärarnas och eleverna hade fått kunskap om det.

Försökte dölja för andra

Men att blir äldre innebar också att vilja vara mer som andra och både i högstadiet och senare gymnasiet tyckte Jennie att det var jobbigt att prata om sin stomi och hon försökte dölja det mer. 

– Det var ju ny skola, nya vänner och puberteten, det är tufft i sig. Så då berättade jag bara för mina närmsta vänner. Bytte jag om på gympan höll jag alltid handen för naveln och var jag på stranden valde jag oftare baddräkt, säger Jennie. 

Ett av de största orosmolnen som tonåring var hur det skulle gå med framtida partner. Men när Jennie som 16-åring berättade för sin pojkvän om hur hon kissade och om hålet i magen försvann oron. 

– När jag var 16 opererades jag för att kunna ha ett ”vanligt” sexliv och jag har aldrig haft problem med killar på grund av det heller. Det har absolut varit en rädsla, men jag har träffat rätt sorts personer och fått responsen ”jaha?” eller ”coolt” och insett att det inte var så farligt, säger Jennie och fortsätter:

– Man är nog snabb att själv bildar sig uppfattning av vad andra tycker och oroar sig i onödan.   

Blåsextrofi

Blåsexstrofi är en medfödd slutningsdefekt av bäckenet, nedre delen av

bukväggen, urinblåsan och urinröret, som leder till att urinblåsan ligger öppen.

Urinblåsans och urinrörets insida är då synlig.

I Sverige förekommer det cirka 3-4 per

100 000 nyfödda och varför det uppkommer är ännu inte känt. 

 

Källa: Akademiska sjukhuset

Genom att visa hur det går till när hon tömmer blåsan hoppas Jennie att andra ska bli mer bekväma med att vara öppna med sina sjukdomar.Foto: Privat

La ut bild på Instagram

För ett år sedan bestämde sig Jennie för att berätta om hålet i naveln på sin Instagram. Till en bild där hon visar hur hon kissar.

– Jag vet inte vad det var som gjorde att jag ville berätta och visa det, men jag kände nog varför dölja något jag inte kan göra någonting åt?

Beslutet beskriver hon som pirrigt, hon tänkte mycket på vad folk skulle tycka och kommentera. Men Jennie har fått vad hon själv beskriver som otroligt bra respons, både nationellt och internationellt.

– Jag har fått kontakt med killar och tjejer i min ålder från flera platser i världen, som Schweiz och Holland som har som jag. Men också en mamma från Ukraina som kämpar för att få ihop pengar för operation till sin dotter som har blåsextrofi. Det får mig också att känna stor tacksamhet till den vården vi får här i Sverige – och för min mamma som alltid kämpat för att jag ska få den bästa möjliga vården, säger Jennie.

https://www.instagram.com/p/BxvKlhvi1_v/

Inspirerar andra att vara okej med sig själv

Numera ser Jennie nästan fram emot att berätta för nya människor för att se reaktionerna. Men framför allt tycker hon om att hennes öppenhet i sociala medier lett till att andra känner sig inspirerade att ta steget att själva vara mer öppna. 

– Att lilla jag faktiskt kan stärka och påverka andra har jag fortfarande lite svårt att tro på, men folk säger det och det känns så bra. 

– Att våga vara öppen ger så mycket mer än att lägga energi på att skämmas eller oroa sig om saker man ändå inte kan förändra.  

LÄS MER: Tre unga kvinnor: Därför väljer vi att sterilisera oss 

LÄS MER: Cajsa, 21, sålde sex till män – nu berättar hon 

LÄS MER: Linnea, 19, gör porr – vill bryta tabun:

LÄS MER: Experten: Missarna du gör på din Tinder-profil

23-åriga Matilda tackar stomipåsen för sitt liv

Matilda Ahdrian är en av de tusentals svenskar med stomi och vill peppa andra.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.