Jenna Sandelin med nyfödda tvillingarna. Foto: PrivatJenna Sandelin med nyfödda tvillingarna. Foto: Privat
Jenna Sandelin med nyfödda tvillingarna. Foto: Privat
Sami Ahmed med döttrarna. Foto: PrivatSami Ahmed med döttrarna. Foto: Privat
Sami Ahmed med döttrarna. Foto: Privat

Jenna fick inte plats – tvingad föda i Finland

Publicerad

Jenna Sandelin från Bålsta väntade tvillingar.

Då kom chockbeskedet – du måste föda i Finland.

Skälet: Bristen på personal och vårdplatser i Sverige.

– Jag fick panik och började gråta, säger den nyblivna mamman.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en familj som inte är som andra.

Orsaken är att Jenna Sandelin och Sami Ahmeds nyfödda döttrar inte såg dagens ljus där – utan i Åbo i Finland.

Det fanns nämligen ingen vårdplats för för tidigt födda barn i hela Sverige åt Jenna, när lilla Olivia och Odelia pockade på att få komma ut (vilket var 9 december).

Jenna och Sami, som bor i Bålsta nordväst om Stockholm, var under graviditeten övertygade om att döttrarna skulle födas drygt tre mil därifrån; i Uppsala.

Ambulansflyg till Åbo

I stället blev det ambulansflyg från Arlanda till Åbo.

– Jag fick panik och kände herregud vad är det som händer. Jag började gråta, och min sambo blev upprörd. Det var en helt sjuk situation och det fanns inte på världskartan att detta skulle ske, säger 27-åriga Jenna.

I stället för vård i Sverige blev det ambulansflyg från Arlanda till Åbo.Foto: Privat

Under hela graviditeten, som Jenna beskriver som ”komplicerad”, åkte hon till Uppsala och gjorde bland annat hela 53 ultraljudsundersökningar.

– Jag har nästan bott här på Akademiska sjukhuset. Så plötsligt får jag höra att jag ska i väg någon helt annanstans. Det kom som en rejäl chock kan man lugnt säga.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinna tvingades föda – på Mölndals sjukhustoalett

 

Har rötterna i Finland

Jenna har sina rötter i Finland, vilket underlättade något både känslo- och språkmässigt.

– Det var däremot mycket annat runtomkring, som var bökigt. Sami hade inte ens en vinterjacka med sig. Det var bara att dra. Dessutom hade vi ingen aning hur länge vi skulle tvingas vara kvar i Åbo, förklarar Jenna.

Först var det sagt att den nybildade familjen skulle komma tillbaka till Sverige efter en vecka.

Det blev två.

I torsdags, 22 december, kunde Jenna, Sami, Olivia och Odelia äntligen landa på hemmaplan igen.

Vilket skäl angav läkarna i Uppsala att du inte kunde föda där?

Foto: Privat

– Allting var ju klart, och jag höll på att förbereda mig för ett planerat kejsarsnitt. Jag skulle bara gå på ett sista ultraljud. Då kom barnläkaren in och sa att eftersom de skulle röra sig om för tidigt födda barn, så kunde man inte garantera säkerheten. Det kunde krävas intensivvård efteråt, och för en sådan skulle det inte finnas tillräckligt med personal.

Var personalbristen i Uppsala även anledningen till att ni blev kvar i Finland längre än beräknat?

– Ja, och då blev jag ganska ledsen. Jag var ledsen innan också, men då blev det nästan för mycket. Vi hade inga tvättmöjligheter. Vi ville bara hem och träffa familjen, och visa upp våra tjejer för den och våra vänner.

Vämekuvös och hörselskydd

När det väl var dags att åter sätta sig på ambulansflyget placerades Olivia och Odelia i en värmekuvös för att inte bli nerkylda.

Dessutom fick tvillingarna bullerskydd för öronen.

Vad tycker du allt detta säger om svensk sjukvård?

– Vården är bra, och det är inte personalens fel att det är så här. Men någonstans prioriterar man fel, eftersom prematurbarnen ofta är i kritiska lägen och svävar mellan liv och död. Nu mådde ju våra flickor bra, men att få höra att man inte kan ge de här barnen den bästa vården för att det inte finns tillräckligt med personal och platser är fruktansvärt.

 

LÄS OCKSÅ: Evas ofödda barn dog på väg till BB

 

Jenna, Sami, Olivia och Odelia firar julen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man alltså befunnit sig sedan två dagar före julafton.

– Om allt går som det ska kanske vi kan få komma hem till Bålsta någon dag redan i morgon (måndag). Hemgång helt blir det dock inte. Vi kommer säkert att vara inskrivna ytterligare en vecka eller två.

”Sorligt och ett underbetyg”

Till Dagens Nyheter säger Erik Normann, sektionschef för neonatologin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala:

– Jag tycker att de är sorgligt och ett underbetyg för svensk sjukvård att vi inte klarar av att hantera våra egna patienter. Det är en krissituation och en chock när man får ett sjukt barn. Att man då inte kan vara i sitt eget land är väldigt bekymmersamt för de familjer som drabbats. Men vi måste prioritera patientsäkerheten och arbetsmiljön.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag