Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenna fick inte plats – tvingad föda i Finland

Jenna Sandelin med nyfödda tvillingarna.
Foto: Privat
Sami Ahmed med döttrarna.
Foto: Privat

Jenna Sandelin från Bålsta väntade tvillingar.

Då kom chockbeskedet – du måste föda i Finland.

Skälet: Bristen på personal och vårdplatser i Sverige.

– Jag fick panik och började gråta, säger den nyblivna mamman.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en familj som inte är som andra.

Orsaken är att Jenna Sandelin och Sami Ahmeds nyfödda döttrar inte såg dagens ljus där – utan i Åbo i Finland.

Det fanns nämligen ingen vårdplats för för tidigt födda barn i hela Sverige åt Jenna, när lilla Olivia och Odelia pockade på att få komma ut (vilket var 9 december).

Jenna och Sami, som bor i Bålsta nordväst om Stockholm, var under graviditeten övertygade om att döttrarna skulle födas drygt tre mil därifrån; i Uppsala.

Ambulansflyg till Åbo

I stället blev det ambulansflyg från Arlanda till Åbo.

– Jag fick panik och kände herregud vad är det som händer. Jag började gråta, och min sambo blev upprörd. Det var en helt sjuk situation och det fanns inte på världskartan att detta skulle ske, säger 27-åriga Jenna.

I stället för vård i Sverige blev det ambulansflyg från Arlanda till Åbo.
Foto: Privat

Under hela graviditeten, som Jenna beskriver som ”komplicerad”, åkte hon till Uppsala och gjorde bland annat hela 53 ultraljudsundersökningar.

– Jag har nästan bott här på Akademiska sjukhuset. Så plötsligt får jag höra att jag ska i väg någon helt annanstans. Det kom som en rejäl chock kan man lugnt säga.


LÄS OCKSÅ: Kvinna tvingades föda – på Mölndals sjukhustoalett


Har rötterna i Finland

Jenna har sina rötter i Finland, vilket underlättade något både känslo- och språkmässigt.

– Det var däremot mycket annat runtomkring, som var bökigt. Sami hade inte ens en vinterjacka med sig. Det var bara att dra. Dessutom hade vi ingen aning hur länge vi skulle tvingas vara kvar i Åbo, förklarar Jenna.

Först var det sagt att den nybildade familjen skulle komma tillbaka till Sverige efter en vecka.

Det blev två.

I torsdags, 22 december, kunde Jenna, Sami, Olivia och Odelia äntligen landa på hemmaplan igen.

Vilket skäl angav läkarna i Uppsala att du inte kunde föda där?

Foto: Privat

– Allting var ju klart, och jag höll på att förbereda mig för ett planerat kejsarsnitt. Jag skulle bara gå på ett sista ultraljud. Då kom barnläkaren in och sa att eftersom de skulle röra sig om för tidigt födda barn, så kunde man inte garantera säkerheten. Det kunde krävas intensivvård efteråt, och för en sådan skulle det inte finnas tillräckligt med personal.

Var personalbristen i Uppsala även anledningen till att ni blev kvar i Finland längre än beräknat?

– Ja, och då blev jag ganska ledsen. Jag var ledsen innan också, men då blev det nästan för mycket. Vi hade inga tvättmöjligheter. Vi ville bara hem och träffa familjen, och visa upp våra tjejer för den och våra vänner.

Vämekuvös och hörselskydd

När det väl var dags att åter sätta sig på ambulansflyget placerades Olivia och Odelia i en värmekuvös för att inte bli nerkylda.

Dessutom fick tvillingarna bullerskydd för öronen.

Vad tycker du allt detta säger om svensk sjukvård?

– Vården är bra, och det är inte personalens fel att det är så här. Men någonstans prioriterar man fel, eftersom prematurbarnen ofta är i kritiska lägen och svävar mellan liv och död. Nu mådde ju våra flickor bra, men att få höra att man inte kan ge de här barnen den bästa vården för att det inte finns tillräckligt med personal och platser är fruktansvärt.


LÄS OCKSÅ: Evas ofödda barn dog på väg till BB


Jenna, Sami, Olivia och Odelia firar julen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man alltså befunnit sig sedan två dagar före julafton.

– Om allt går som det ska kanske vi kan få komma hem till Bålsta någon dag redan i morgon (måndag). Hemgång helt blir det dock inte. Vi kommer säkert att vara inskrivna ytterligare en vecka eller två.

”Sorligt och ett underbetyg”

Till Dagens Nyheter säger Erik Normann, sektionschef för neonatologin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala:

– Jag tycker att de är sorgligt och ett underbetyg för svensk sjukvård att vi inte klarar av att hantera våra egna patienter. Det är en krissituation och en chock när man får ett sjukt barn. Att man då inte kan vara i sitt eget land är väldigt bekymmersamt för de familjer som drabbats. Men vi måste prioritera patientsäkerheten och arbetsmiljön.

NYFÖDDHETSVÅRD

• Högspecialiserad vård för sjuka och mycket för tidigt födda barn ges vid universitetsklinikerna i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund.

• På grund av platsbrist har tre blivande föräldrar sedan i början av december skickats till Åbo i Finland för vård.

• Sjuktransporter av nyfödda och för tidigt födda ökar. Transporterna av nyfödda sköts av specialiserade transportteam som finns i Stockholm, Uppsala och Umeå.

Antal transporter

Stockholm:

2015: 154 transporter.

2016: 191 transporter.

Uppsala:

2015: 198 transporter.

2016 (till och med 20 december) 241 transporter.

Umeå:

2015: Uppgift saknas.

2016: Cirka 190 transporter.

Källa: Landstingen SLL, ULL och VLL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.