Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jehovas vittnen skyddar pedofiler

Den religiösa sekten Jehovas vittnen skyddar pedofiler.
Minst ett 40-tal svenska barn har utsatts för sexuella övergrepp. Inte ett enda fall har polisanmälts, avslöjar Uppdrag granskning.
- Våldtäktsmannen skyddas och offren lämnas ut, säger säger Roger Carlsson, före detta äldstebroder i Göteborg.
Jehovas vittnen uppmanar sina medlemmar att avskärma sig från familjemedlemmar och vänner som inte tillhör församlingen. Medlemmarna uppmanas också att avsäga sig den verkliga världen. Inte ens när barn utsätts för sexuella övergrepp anmäls detta till myndigheterna. I stället görs en utredning inom församlingen som också agerar domstol. I Uppdrag granskning avslöjas att Jehovas vittnen skyddar misstänkta pedofiler och de utsatta barnen hängs ut. - Vi har hittat ett 40-tal barn och ett 10-tal pedofiler på de veckorna som vi hållit på med reportaget. Inte ett enda fall har polisanmälts, säger Janne Josefsson till Expressen. Roger Carlsson, tidigare äldstebroder i Göteborg, säger till Uppdrag granskning: - Det är oerhört kränkande att utsättas för sexuella övergrepp. Men den största kränkningen är kanske att komma till församlingen och locket läggs på. Roger Carlsson skriver på nätet om Jehovas vittnens policy när det gäller sexuella övergrepp mot barn. Skydda pedofilen
    Om det finns en pedofil i församlingen: gör inte något förhastat. Det vill säga, inte kontakta sociala myndigheter och polis, utan skydda pedofilen.
      Om pedofilen erkänner: äldstebröderna ska försöka få till en försoning. Det är alltså inte frågan om att lämna över pedofilen till polisen.
        Om den misstänkte nekar: Om den anklagade tillbakavisar anklagelsen, bör äldstebröderna förklara för honom att inget mer kan göras i saken, och församlingen fortsätter att betrakta honom som oskyldig. I bibeln sägs det att det måste finnas två eller tre vittnen innan man kan vidta några åtgärder. Fotnot: SVT-programmet Uppdrag granskning sänds på tisdag den 8 april.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!