USA:s justitieminister Jeff Sessions fick under tisdagen ta emot tuffa frågor kring sin kännedom om kontaktera mellan Trump-kampanjen och Ryssland. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s justitieminister Jeff Sessions fick under tisdagen ta emot tuffa frågor kring sin kännedom om kontaktera mellan Trump-kampanjen och Ryssland. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Jeff Sessions: Jag har inte ljugit om Ryssland

Publicerad

NEW YORK. Jeff Sessions slår tillbaka.

I sitt försvarstal protesterar han vilt mot påståendet att han ljugit om Ryssland.

– Jag har alltid skött mig hedervärt, säger den amerikanska justitieministern.

USA:s justitieminister Jeff Sessions fick under tisdagen tuffa frågor från representanthusets justitieutskott om sitt tidigare vittnesmål i kongressen kring vad han egentligen visste om kontakterna mellan Trump-kampanjen och Ryssland.

Jeff Sessions blev efter ett tag märkbart irriterad och upprepade sitt budskap – att han möjligtvis mindes dåligt men aldrig ljugit.

– Jag kommer inte att acceptera – och tillbakavisar – anklagelser om att jag någonsin har ljugit under ed. Det är en lögn, sa Sessions.

 

LÄS MER: 4 frågor och svar om justitieminister Jeff Sessions

 

Sessions erkänner: Minns mötet med Papadopoulos

Bakgrunden är att två av Trumps rådgivare under presidentvalskampanjen – George Papadopoulos och Carter Page – uppgett att de upplyste Jeff Sessions om sina kontakter med Ryssland.

Page har sagt att han bland annat berättade för Sessions att han förberedde en resa till Moskva och Papadopoulos säger att han berättade att han hade besökt Ryssland. 

Sessions, som ledde Trumpkampanjens utrikespolitiska råd, hävdade under tisdagen att han inte minns tillfälle då han ska ha träffat Page. Däremot erkände han under förhöret att han nu kommer ihåg mötet med Papadopoulos – efter att medierna rapporterat om det.

Enligt USA Today minns Sessions enligt egen utsago inte alla detaljer kring vad som sades men han minns att han tydligt sa till Papadopoulos att hans förslag om att arrangera ett möte mellan presidentkandidaten och ryska tjänstemän "kan ha varit opassande".

Sessions erkänner att han minns mötet med två av Trumps rådgivare som berättade om sina kontakter med Ryssland, men hävdar att han sa till dem att det var opassande.Foto: IVAN SEKRETAREV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sessions tidigare: "Tror inte det förekom"

18 oktober sa Jeff Sessions under förhöret i senaten att han inte hade någon kännedom om någon kontakt mellan Trumps rådgivare under kampanjen och ryssar med kopplingar till Kreml.

– Jag kände inte till, och jag är inte medveten om någon annan som gjorde det, sa Sessions då enligt USA Today och tillade:

– Jag tror inte det förekom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag