Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jeff Bezos skickar ut människor i rymden

Här ska Bezos monsterraket skjutas upp
New Shepard 14, vid senaste testuppskjutningen. Nu ska New Shepard bemannas och skickas ut i rymden.
Foto: Blue Origin
Passagerarna kommer från rymdföretaget Blue Origin, men en plats kommer att auktioneras ut.
Foto: Blue Origin
Kapseln vänder tillbaka mot jorden och landar med hjälp av fallskärmar.
Foto: Blue Origin

Jeff Bezos förbereder sig för att skicka ut människor i rymden. 

Den 20 juli avfyras New Shepard-raketen med besättning ombord.

En plats ska auktioneras ut.

Efter femton obemannade testflygningar – 14 lyckade och en delvis lyckad – är det nu dags för Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin att skicka ut människor i rymden. Den 20 juli kommer företagets raket New Shepard att bemannas och skickas i väg över Karmanlinjen, alltså den gräns på ungefär 100 kilometers höjd som räknas som gränsen till rymden.

New Shepard är en sondraket som designats för att ta passagerare rakt upp och rakt ner, över rymdgränsen för en kort stund. 

– Bara 569 människor har varit förbi Karmanlinjen. Med vår nya New Shepard är vi på väg att ändra på det och det dramatiskt, säger Ariane Cornell på Blue Origin enligt BBC.

Oklart om Bezos är ombord

Besättningen kommer att bestå av personal på Blue Origin, men en plats kommer att auktioneras ut. Förtjänsten ska gå till vetenskaplig forskning. Företaget avböjer att svara på frågan om Jeff Bezos själv tänker vara ombord.

Vid en flygning med New Shepard lyfter raketen och en kapsel från avfyrningsplatsen i obygden i Van Horn, västra Texas. När ekipaget börjar närma sig Karmanlinjen separeras kapsel och raket och momentum gör att kapseln fortsätter förbi rymdgränsen innan den vänder åter och landar med hjälp av fallskärmar. Raketen i sin tur gör en kontrollerad vertikal landning med hjälp av sin raketmotor. Både raket och kapsel är återanvändbara. 

Tyngdlösa i tre minuter

De sex passagerarna i kapseln kommer att uppleva tyngdlöshet i omkring tre minuter och samtidigt kunna se den becksvarta rymden och jordens rundade horisont genom de stora fönstren. 

I framtiden kommer Blue Origin erbjuda kommersiella resor med New Shepard. Vilket pris som kommer att gälla är ännu oklart, men en prislapp på omkring 200 000 dollar – motsvarande 1,7 miljoner kronor – har diskuterats.

Även andra privata rymdföretag ligger i startgroparna för kommersiella resor. Elon Musks SpaceX Dragonship väntas i höst skjutas upp för en flera dagar lång omloppsresa, med helt civil besättning.

Här exploderar Elon Musks raket

Elon Musks raket sprängdes på målsnöret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.