Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jeff Ahl går från SD till Alternativ för Sverige

Jeff Ahl
Gustav Kasselstrand
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat ännu en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna.  

Under tisdagen presenteras den nuvarande SD-riksdagsledamoten Jeff Ahl, 31, som ny medlem i Alternativ för Sverige. 

För knappt två veckor sedan presenterades SD-riksdagsledamoten Olle Felten som medlem i det nybildade partiet Alternativ för Sverige. 

– Alternativ för Sverige har nu fått sitt första riksdagsmandat, deklarerade partiledaren Gustav Kasselstrand stolt – och Sverigedemokraterna meddelade att Felten samma morgon uteslutits på grund av "samröre med högerextremister och rasister".

På tisdagsförmiddagen avslöjades namnet på ytterligare en värvad riksdagsledamot från Sverigedemokraterna: Jeff Ahl. 

– Jag valde redan i januari att inte återväljas, bland annat för det planerade sveket där man bland annat kommer att ligga platt för Moderaterna. Sverigedemokraterna är bortom all räddning, säger Jeff Ahl på presskonferensen.

I en intervju med Expressen efteråt utvecklar han: 

– Jag menar att man inte tar tillräcklig strid för Sverige och svenskarnas intressen. Man har en oerhört given position gentemot Moderaterna, trots att det var vi som tidigare hade matchboll. Det framstår mer och mer som att man ska bli en dörrmatta. 

Bland annat är han besviken över de svikna vallöftena om Swexit och inställningen till Nato.

Det är ett ganska litet parti och nystartade partier kommer sällan in i riksdagen direkt. Hur ser du på det?

– Jag tror att MP och KD kommer att ha det svårare att komma in. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand flikar in: 

– Vi är två procent i opinionen efter två veckor. Så inget som hänt sedan Ny demokratis dagar. Halvvägs in i riksdagen på två veckor säger väl någonting?

Tror du att fler kommer att göra som du och byta parti? 

– Jag har ingen aning. Men det kokar både i riksdagsgruppen och ute i föreningen, säger Ahl. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand flikar in igen:  

– Jag har en aning, vi får se. 

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kommenterar avhoppet så här:

– Jeff Ahl är en konfliktsökande och impulsiv person med vilken det uppstått en del samarbetsproblem under mandatperioden. Bland annat därför fick han inte förnyat förtroende att företräda oss. 

Vinge hävdar samtidigt att kritiken från Jeff Ahl är "märklig". 

– Vi är det enda oppositionsparti som fört en konsekvent oppositionspolitik och tagit varje chans som funnits att fälla regeringen. För att kunna genomföra mer av vår politik behöver vi få ökat inflytande. Det får vi bland annat genom att växa i fler väljargrupper och genom att samarbeta med andra partier. 

Henrik Vinge avslutar: 

– Inför valet i höst är det viktigare än någonsin att vi står enade för att åstadkomma en förändring av den skadliga politik som regeringen driver. Att splittra rösterna till småpartier som inte kommer att få något inflytande gynnar bara Stefan Löfven.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.