Jeff AhlJeff Ahl
Jeff Ahl
Gustav Kasselstrand Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNGustav Kasselstrand Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Kasselstrand  Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jeff Ahl går från SD till Alternativ för Sverige

Publicerad

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat ännu en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna.  

Under tisdagen presenteras den nuvarande SD-riksdagsledamoten Jeff Ahl, 31, som ny medlem i Alternativ för Sverige. 

För knappt två veckor sedan presenterades SD-riksdagsledamoten Olle Felten som medlem i det nybildade partiet Alternativ för Sverige. 

– Alternativ för Sverige har nu fått sitt första riksdagsmandat, deklarerade partiledaren Gustav Kasselstrand stolt – och Sverigedemokraterna meddelade att Felten samma morgon uteslutits på grund av "samröre med högerextremister och rasister".

På tisdagsförmiddagen avslöjades namnet på ytterligare en värvad riksdagsledamot från Sverigedemokraterna: Jeff Ahl. 

– Jag valde redan i januari att inte återväljas, bland annat för det planerade sveket där man bland annat kommer att ligga platt för Moderaterna. Sverigedemokraterna är bortom all räddning, säger Jeff Ahl på presskonferensen.

I en intervju med Expressen efteråt utvecklar han: 

– Jag menar att man inte tar tillräcklig strid för Sverige och svenskarnas intressen. Man har en oerhört given position gentemot Moderaterna, trots att det var vi som tidigare hade matchboll. Det framstår mer och mer som att man ska bli en dörrmatta. 

Bland annat är han besviken över de svikna vallöftena om Swexit och inställningen till Nato.

Det är ett ganska litet parti och nystartade partier kommer sällan in i riksdagen direkt. Hur ser du på det?

– Jag tror att MP och KD kommer att ha det svårare att komma in. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand flikar in: 

– Vi är två procent i opinionen efter två veckor. Så inget som hänt sedan Ny demokratis dagar. Halvvägs in i riksdagen på två veckor säger väl någonting?

Tror du att fler kommer att göra som du och byta parti? 

– Jag har ingen aning. Men det kokar både i riksdagsgruppen och ute i föreningen, säger Ahl. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand flikar in igen:  

– Jag har en aning, vi får se. 

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kommenterar avhoppet så här:

– Jeff Ahl är en konfliktsökande och impulsiv person med vilken det uppstått en del samarbetsproblem under mandatperioden. Bland annat därför fick han inte förnyat förtroende att företräda oss. 

Vinge hävdar samtidigt att kritiken från Jeff Ahl är "märklig". 

– Vi är det enda oppositionsparti som fört en konsekvent oppositionspolitik och tagit varje chans som funnits att fälla regeringen. För att kunna genomföra mer av vår politik behöver vi få ökat inflytande. Det får vi bland annat genom att växa i fler väljargrupper och genom att samarbeta med andra partier. 

Henrik Vinge avslutar: 

– Inför valet i höst är det viktigare än någonsin att vi står enade för att åstadkomma en förändring av den skadliga politik som regeringen driver. Att splittra rösterna till småpartier som inte kommer att få något inflytande gynnar bara Stefan Löfven.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag