Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeanette: Lämna inte din hund ute i kylan

"En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan", säger Jeanette Polsäter.
Foto: Privat
Hon uppmanar nu alla att tänka efter i vinter innan hund kopplas fast utanför affären.
Foto: Colourbox

Jeanette Polsäter har tröttnat på hundägare som lämnar sina hundar fastspända utanför affären.

Hon uppmanar nu alla att tänka efter.

– En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan, den blir nerkyld direkt då, säger hon.

Förra veckan snöade det mer än vad det har gjort på hundra år.

Trafiken stod still och många kunde varken ta sig till jobb eller skola.

Men trots snön så fortsätter ju vardagen.

En av vardagssysslorna är ju att handla mat och många hundägare väljer att lämna sina hundar utanför affären medan de handlar – något som Jeanette Polsäter, 30, från Stockholm, menar är fel.

– Jag var ute just den kallaste dagen förra veckan och reagerade över att det stod en hund fastbunden utanför affären och man såg att han var nedkyld, säger hon.

"Lämna inte ensamma"

Jeanette, som praktiserar på en djurskyddsorganisation, och är en stor hundvän, skrev ett blogginlägg där hon riktade sig till alla hussar och mattar som lämnar sina hundar i kylan.

– Jag tycker för det första att man aldrig ska lämna sina hundar fastbundna utanför en affär för det har hänt att hundar har blivit stulna.

– Men sen när det så här kallt så förstår man ju att det inte är hundars naturliga klimat. Vi har ju avlat fram hundar med kort päls och vissa hundar är ju mer känsliga för kylan än andra. En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan.

Funderar inte ordentligt

Jeanette tror att hundägare många gånger inte funderar hur hunden påverkas av det.

– Många tänker att de är borta fem-tio minuter och handlar men under den tiden hinner hunden kylas ner för de har ju bara stått stilla. Redan när de binds fast så är de nedkylda.

För att inte hundar ska fara illa av att stå ut i kylan har Jeanette ett tips:

– Lämna hunden hemma i värmen när det är kallt ute och du ska handla. Bind aldrig fast den! Om hunden har kort päls eller visar tecken på att den fryser är det också viktigt att ha ett täcke till hunden, eftersom den kan få urinvägsinfektion och förfrysningsskador lätt. Hanhundar är extra utsatta eftersom de kan få köldskador på pungen.

Vad är det som gäller egentligen?

Charlotte Swanstein, hundpsykolog, förklarar:

– Allt beror på hur länge hunden lämnas ensam och vad det är för ras. En korthårig hund är mindre motståndskraftig än en välpälsad.

– Händer det att hunden blir nedkyld flera gånger i veckan så kan den ta skada av det rent medicinskt.…

Vad ska man tänka då om man nu verkligen måste lämna hunden?

– Det är bättre att gå sin promenad med hunden och sen lämnar man den hemma och går och handlar – det är det absolut bästa.

– Annars kan man se till någon som ser trevlig ut och fråga om de kan vakta den medan man är i affären. Oftast får man ett “ja”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.