"En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan", säger Jeanette Polsäter. Foto: Privat"En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan", säger Jeanette Polsäter. Foto: Privat
"En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan", säger Jeanette Polsäter. Foto: Privat
Hon uppmanar nu alla att tänka efter i vinter innan hund kopplas fast utanför affären. Foto: ColourboxHon uppmanar nu alla att tänka efter i vinter innan hund kopplas fast utanför affären. Foto: Colourbox
Hon uppmanar nu alla att tänka efter i vinter innan hund kopplas fast utanför affären. Foto: Colourbox

Jeanette: Lämna inte din hund ute i kylan

Publicerad

Jeanette Polsäter har tröttnat på hundägare som lämnar sina hundar fastspända utanför affären.

Hon uppmanar nu alla att tänka efter.

– En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan, den blir nerkyld direkt då, säger hon.

Förra veckan snöade det mer än vad det har gjort på hundra år.

Trafiken stod still och många kunde varken ta sig till jobb eller skola.

Men trots snön så fortsätter ju vardagen.

En av vardagssysslorna är ju att handla mat och många hundägare väljer att lämna sina hundar utanför affären medan de handlar – något som Jeanette Polsäter, 30, från Stockholm, menar är fel.

– Jag var ute just den kallaste dagen förra veckan och reagerade över att det stod en hund fastbunden utanför affären och man såg att han var nedkyld, säger hon.

"Lämna inte ensamma"

Jeanette, som praktiserar på en djurskyddsorganisation, och är en stor hundvän, skrev ett blogginlägg där hon riktade sig till alla hussar och mattar som lämnar sina hundar i kylan.

– Jag tycker för det första att man aldrig ska lämna sina hundar fastbundna utanför en affär för det har hänt att hundar har blivit stulna.

– Men sen när det så här kallt så förstår man ju att det inte är hundars naturliga klimat. Vi har ju avlat fram hundar med kort päls och vissa hundar är ju mer känsliga för kylan än andra. En hund ska inte stå ute fastbunden i kylan.

Funderar inte ordentligt

Jeanette tror att hundägare många gånger inte funderar hur hunden påverkas av det.

– Många tänker att de är borta fem-tio minuter och handlar men under den tiden hinner hunden kylas ner för de har ju bara stått stilla. Redan när de binds fast så är de nedkylda.

För att inte hundar ska fara illa av att stå ut i kylan har Jeanette ett tips:

– Lämna hunden hemma i värmen när det är kallt ute och du ska handla. Bind aldrig fast den! Om hunden har kort päls eller visar tecken på att den fryser är det också viktigt att ha ett täcke till hunden, eftersom den kan få urinvägsinfektion och förfrysningsskador lätt. Hanhundar är extra utsatta eftersom de kan få köldskador på pungen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag