Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeanette, 61, hittades död i badrummet – nu sänks sambons straff

Jeanette Bergström, 61, hittades död i sitt hem – svårt misshandlad, sambon Mikael Eriksson, 52, dömdes till livstids fängelse för mord, Hovrätten sänker nu straffet och dömer honom till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.
Jeanette Bergström, 61, hittades död med svåra skador.
Foto: Privat

Jeanette Bergström, 61, hittades död i sitt hem – svårt misshandlad.

Hennes sambo Mikael Eriksson, 52, dömdes till livstids fängelse för mord.

Nu sänker hovrätten straffet och dömer honom till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.

– Luften går ur en, säger Jeanettes dotter Nathalie om domen.

Det var den 9 juli förra året som Jeanette Bergström hittades död på badrumsgolvet i sitt hem i Forsa. 

Hon hade tio brutna revben, svåra skallskador, skadad ryggmärg och blåmärken på i princip hela kroppen. 

I januari dömdes hennes sambo, Mikael Eriksson, i tingsrätten till livstids fängelse för att ha mördat henne. Han dömdes även för fyra fall av misshandel av Jeanette och grovt olaga tvång som han utsatt henne för tidigare i förhållandet.

Han skulle även betala skadestånd till Jeanette Bergströms fem barn och dödsboet efter henne.

Mikael Eriksson har hela tiden nekat till brott och överklagade till hovrätten. På torsdagen föll domen.

Jeanette Bergström lämnade en krog före sin sambo. När han kom hem påbörjade han misshandeln.
Foto: Privat

Svårbedömd dödsorsak

Hovrätten konstaterar att Jeanette Bergström utsatts för omfattande trubbigt våld mot huvudet och i stort sett hela kroppen.

Våldet var så kraftigt att hon, om hon hade överlevt, hade kunnat ha mycket allvarliga bestående skador. Hovrätten anser att Mikael Eriksson visat synnerlig hänsynslöshet och att det inte finns några förmildrande omständigheter att beakta.

Det finns i utredningen utrymme för att hon kan ha dött av läkemedelsförgiftning. Därför är det enligt hovrätten inte ställt utom rimligt tvivel att Mikael Erikssons våld orsakade Jeanette Bergströms död.

– Rättsläkaren berättade att dödsorsaken var svårbedömd och att det inte kan uteslutas att kvinnan avlidit till följd av läkemedelsförgiftning. Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel, säger hovrättsrådet Hanna Hjorth i ett pressmeddelande.

Därför döms Mikael Eriksson nu för synnerligen grov misshandel, inte mord. Straffet sänks från livstid till sju års fängelse.

Mikael Eriksson döms för synnerligen grov misshandel.
Foto: Polisen

Sambon döms även för tre fall av misshandel i stället för fyra och olaga tvång i stället för grovt olaga tvång.

I och med att Mikael Eriksson inte döms för att ha orsakat Jeanettes död avslår hovrätten skadeståndskravet han skulle betalat till familjen och dödsboet. 

Hovrätten var inte enig i sin dom. En ledamot ville döma Mikael Eriksson för mord. En annan ledamot ville döma honom för både synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Manifestation under helgen

Jeanettes familj är besvikna över det kraftigt sänkta straffet. 

– Det är en chock för oss allihopa. Det är en känsla av hån mot mamma och ett svek mot alla kvinnor och barn som lever i våldsamma relationer i Sverige, säger dottern Nathalie Bergström. 

Under helgen anordnas en manifestation för att visa stöd till Jeanette och hennes anhöriga och för att kräva rättvisa för kvinnor. 

Manifestationen anordnas av Kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall i samarbete med riksförbundet Unizon. Nathalie Bergström är en av talarna. 

– Det är en manifestation för att hedra mamma. Men det är också viktigt att vi enas och går samman och markerar mot att rättsväsendet gör felaktiga bedömningar. Jag förstår att folk är förbannade och illa till mods. Domen ger en känsla av osäkerhet i rättsväsendet, menar hon.

”Luften går ur en”, säger Jeanette Bergströms dotter Nathalie om hovrättsdomen.
Foto: Privat
Jeanette Bergström var en varm och omtyckt person, säger dottern Nathalie.
Foto: Privat

Grannar och barn försökte hjälpa

Jeanette Bergström och Mikael Eriksson hade haft ett förhållande sedan 2018. Misshandeln började tidigt och eskalerade. Många i omgivningen – barn, vänner, grannar, arbetskamrater – såg hur rädslan växte hos Jeanette. Det har flera av dem vittnat om i utredningen. 

Till slut berättade Jeanette även för sina barn, som försökte få henne att lämna mannen. Det försökte också Jeanettes granne, som tidigare anmälde Mikael Eriksson för en misshandel då hon ställde sig mellan Mikael och Jeanette – en misshandel han fälldes för. 

 – Det måste läggas otroligt mycket mer resurser på det förebyggande arbetet. Mamma hade kanske levt i dag om polisen haft resurser att plocka in honom och sätta in skyddsnät för mamma när han dömdes för misshandel mot grannfrun, som skulle skydda mamma, säger Nathalie Bergström. 

Hon säger att hon är chockad, arg och ledsen på hela samhället. Hon har förlorat sin mamma. Kvar är hon med minnena. 

– Jag försöker minnas henne som den otroligt vackra, livsglada människa hon var. Hon var en otroligt karismatisk person med mycket kärlek och omtanke. Hon var en sån man verkligen älskade. Hon brydde sig om människor och många vände sig till mamma.

Jeanette Bergström blev 61 år gammal.
Foto: Privat
Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.