Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jean-Marie Le Pen inför rätta - igen

Jean-Marie Le Pen är i dag 89 år gammal men fortfarande ledamot i Europaparlamentet.Foto: AGENCE / BESTIMAGE / /IBL

LONDON. Ännu en gång ställs Jean-Marie Le Pen, grundare av Front National i Frankrike, inför rätta, uppger Le Figaro.

Tidigare har Jean-Marie Le Pen kallat nazisternas gaskamrar för "en detalj i historien". Den här gången anklagas han för flera homofobiska uttalanden.

Jean-Marie Le Pen fyller nästa vecka 90 år, men är fortfarande ledamot i Europaparlamentet som partilös. Grundaren av det nationalistiska partiet Nationella fronten, som numera heter Nationell samling, var också dess ledare från 1972 till 2011, innan han efterträddes av sin dotter, Marine Le Pen.

Fadern, Jean-Marie Le Pen, uteslöts dock av sitt parti 2015 efter att flera gånger ha sagt att nazisternas gaskamrar var "en detalj i historien". Något han också dömts för i fransk domstol.

Far och dotter har legat i en hätsk familjefejd och Jean-Marie Le Pen har flera gånger anklagat sin dotter för att anpassa sitt parti för mycket till övriga partier i fransk politik. 

Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling.Foto: LAURENT CIPRIANI / AP/ TT

Vid kongressen i början av det här året fråntogs Jean-Marie Le Pen positionen som hedersordförande. Dottern Marine Le Pen lanserade också förslaget att byta namn på partiet, från Nationella fronten (Front National) till Nationell samling (Rassemblement national). 

Därmed klippte hon också partiets sista band till fadern.

Ställs inför rätta för homofobiska uttalanden

Nu ställs Europaparlamentsledamoten Jean-Marie Le Pen återigen inför rätta, uppger Le Figaro. Denna gång för uttalanden om homosexuella och pedofili.

Enligt sajten France24 ska han i mars 2016 ha skrivit på sin blogg: "Jag tror att pedofili har funnit sina rötter (...) i beundrandet av homosexualitet."

I december samma år sa han till franska dagstidningen Le Figaro att "homosexuella är som salt i soppan, om det inte är tillräckligt är det lite smaklöst, men om det är för mycket är det odrickbart".

Jean-Marie Le Pens största valframgång som partiledare var 2002, då han gick vidare till andra valomgången.

I senaste presidentvalet gick dottern Marine Le Pen vidare till andra valomgången, där hon dock förlorade stort mot Emmanuel Macron. Något som tillsammans med bakslagen i parlamentsvalet ledde till avgångskrav mot Marine Le Pen, bland annat från hennes far Jean-Marie Le Pen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.