Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jean-Claude Arnault ska ha läckt nobelprisvinnare

Jean-Claude Arnault tillsammans med frun, och Akademiledamoten Katarina Frostenson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. 

Nu vittnar flera personer för Dagens Nyheter att han i förväg ska ha spridit uppgifter om Nobelpristagaren i Litteratur. 

– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien till Dagens Nyheter. 

Expressen berättade i förra veckan att Svenska Akademien ska låta utreda om information om Nobelpristagare har läckt och om akademiledamöter låtit sig påverkas av utomstående i sina Nobelprisbeslut.

Nu kliver flera anonyma kvinnor fram och uppger att Jean-Claude Arnault ska ha läckt Nobelprisvinnarna i litteratur, till dem i förväg. Kvinnorna har pratat med DN och enligt dem ska Arnault ofta pratat om att han visste vilka som var aktuella och vem som skulle vinna det prestigefulla priset. 

Arnault misstänks ha läckt information om Elfriede Jelinek år 2004, Harold Pinter 2005 och Patrick Modiano 2014. 

Läs mer: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp

Enligt flera personer som DN har pratat med ska Arnault också ha sagt sig haft ett finger med i spelet i utnämnandet av 2008 år nobelvinnare Jean-Marie Gustave Le Clézio. 

– Han brukade ta upp honom, och ibland Modiano, och tala om dem på ett sätt som skulle få det att låta som om han hade inflytande. Han kunde säga saker i stil med att ”nu är det snart dags” och ”jag ska ligga på om det”. Jag tänkte mest att det var skryt. Han sa sådant för att imponera på tjejer. Men det har varit märkligt att senare höra de namnen ropas ut, säger en kvinna till DN. 


Läs mer: Svenska Akademien betalade för boken om Arnaults klubb


Rykten om en mullvad inom Akademien

Sedan tidigt 2000-tal har misstankar om läckor inom Svenska Akademien ofta diskuterats. Vadslagningssajter "bettar" på pristagarna och vid flera tillfällen har oddsen på pristagaren sjunkit inför offentlighetsgörandet, bland annat skedde det inför 2014 års pristagare Patrick Modiano, men även 2008. 

Tidigare ständige sekreteraren Peter Englund fick 2014 uppgifter om att Arnault var inblandad i läckan just kring Modiano. 

– Ja, det var kring Modiano. Det var en artikel i fransk press – som jag minns det i tidningen Le Monde – som tydligt pekade i riktning mot herr Kulturprofilen. Jag hade ett samtal med honom men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, säger Englund till DN. 

På frågan om hur Arnault skulle ha fått informationen säger Peter Englund till DN: 

– Han har fått den av sin hustru, antar jag. 


Läs mer: Horace Engdahl ville ge kulturprofilen livstidslön


2008 uttryckte Horace Engdahl  misstankar om läckor inom Akademien. Året då Jean-Marie Gustave Le Clézio fick priset. Bara dagar innan offentliggörandet föll oddsen på författaren drastiskt och spelbolaget Ladbrokes stoppade vadslagningen. Horace Engdahl sa då, i en intervju med P1 Morgon, att han var övertygad om att det fanns en läcka och att den skulle "täppas till." 

Nu vill däremot Engdahl inte kommentera de nya uppgifterna. I ett mejl till DN skriver han att han skulle bryta mot Svenska Akademiens stadgar om han kommenterar uppgifterna. Engdahl menar att han först kan kommentera när han givits tillåtelse av Akademien. 

Munkavel från Danius

När Expressen nu når akademieledamoten Per Wästberg på telefon har han tystats – om Arnault, om Akademiens hantering av krisen.

– Sara Danius har nu lagt munkavle på oss. Allting ska gå genom henne, säger han och tillägger att han "fått skäll" för sina uttalanden i DN:

– Sedan dess har hon ytterligare understrukit att eftersom den här saken nu är under juridisk utredning av advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som antas dröja ett par månader minst, så får ingen i Akademien yttra sig.

– Så där står vi. Förutom hon. Om hon vill, säger Per Wästberg om Sara Danius.


Läs mer: Kulturprofilen portas från Akademiens lägenhet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.