Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt i Stockholm under 2011, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Foto: ERICH STERING / DN
Händelserna som åtalet omfattar ska ha inträffat år 2011.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Åklagaren Christina Voigt.
Foto: TT

Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt mot samma kvinna.

I polisförhör säger hon sig ha drabbats av panik och tårar.

Hon anklagar Arnault för att kunna "gå över gränser som gäller liv och död" och säger att hon fruktat att han ska förstöra hennes karriär.

Åklagaren kallar bevisningen mot Arnault för robust – kulturprofilen själv nekar till alla anklagelser.

På tisdagen väckte kammaråklagare Christina Voigt åtal mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det gäller två tillfällen: Vid det första, i oktober 2011, misstänks Arnault ha tvingat till sig en sexuell handling genom att ta ett "kraftigt tag" om kvinnans nacke. Därpå utnyttjade han enligt åklagaren att kvinnan försatts i ett hjälplöst tillstånd och genomförde ett samlag.

Två månader senare – december 2011 – misstänks han ha våldtagit henne när hon sov.

– Jag tycker att det finns tillräckligt bra bevisning för att väcka åtal, sedan får tingsrätten döma i målet, säger Christina Voigt.

– Det finns ett flertal vittnen som jag menar ger starkt stöd åt målsägandens berättelse.

Båda misstänkta våldtäkter ägde enligt åtalet rum i Jean-Claude Arnaults övernattningslägenhet på Gärdet i Stockholm.

Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Kvinnan: Grät och fick panik

Expressen har tagit del av förundersökningen där polisens förhör med Jean-Claude Arnault, den målsägande kvinnan och flera vittnen ingår.

I samband med tillfället i oktober säger kvinnan att hon började gråta och greps av panik. Greppet Arnault påstås ha fattat kring hennes nacke beskriver hon som ett "skruvstäd."

När hon ombeds beskriva Jean-Claude Arnault sinnestillstånd vid tillfället svarar hon: "Lite okontaktbar, väldigt upphetsad och inne i nåt som inte går att nå honom" – att han inte var mottaglig för att hon sa nej. Kvinnan upplever att hans beteende visade att han är kapabel att "gå över gränser som gäller liv och död."

Samtalet efter Nobelfesten

Vid det andra tillfället, i december, säger kvinnan att Arnault först bjöd henne på champagne på Riche innan de åkte till hans övernattningslägenhet. Enligt henne hade hon sagt nej till sex – men vaknade sedan av att Arnault hade samlag med henne.

Efter Nobelfesten 2011, som ägde rum ungefär en vecka senare, säger kvinnan att Arnault ringde henne:

"Han fortsatte att ringa till NN och han vill att de ska ses igen. Vid det här laget var NN väldigt rädd för honom. Rädd för att han ska bli hennes fiende", står i polisens anteckningar från förhöret. Hon upplevde samtalet efter Nobelfesten som att det fanns ett "underliggande hot i hur han pratade med henne."

Hon säger att hon var rädd att Jean-Claude Arnault skulle förstöra hennes karriär.

Arnault: "Samtycke och ömsesidig"

Jean-Claude Arnault nekar i polisförhör till alla anklagelser. Han säger att han är en "romantiker" och att han och kvinnan hade ett kortare förhållande. Han beskriver deras relation: "Mänsklig, samtycke och ömsesidig."

Gällande anklagelsen om ett kraftigt tag i kvinnans nacke säger Arnault att han "verkligen förnekar” att han skulle utsatt henne för sådant våld.

Hans advokat Björn Hurtig säger efter beskedet att åtal väcks:

– Han är både bestört och uppgiven. Han säger att det här är totalt fel och att han är helt oskyldig till det som påstås. Det saknas teknisk bevisning, som det ofta gör i sådana här fall. Sedan ska det avgöras på människor runtomkring, sju år senare. Då tycker jag att man borde tänkt en gång till innan man väcker ett åtal.


LÄS OCKSÅ: Arnaults klubb utreds av Ekobrottsmyndigheten 


18 kvinnor anmälde Arnault

November, 2017: Under Metoo-kampanjen träder 18 kvinnor fram i Dagens Nyheter och anklagar Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp. Svenska Akademien bryter alla samarbeten med Arnault och en förundersökning inleds.

Mars, 2018: Kammaråklagare Christina Voigt lägger ner flera misstankar om våldtäkter och sexuella ofredanden. Utredningen fortsätter i andra delar.

April, 2018: Svenska Akademien röstar om att utesluta Arnaults hustru Katarina Frostenson. En seger för nej-sidan leder till att ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund hoppar av sina uppdrag.

April 2018: Sprickan mellan falangerna i Akademien fortsätter. Efter en kompromiss lämnar både ständiga sekreteraren Sara Danius och Katarina Frostenson sina stolar. De följs kort därefter av Sara Stridsberg som även hon lämnar.

Juni, 2018: Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt. Enligt åtalet har båda brotten förövats i hans övernattningslägenhet i Stockholm mot samma kvinna under 2011.

Åklagarens sju vittnen

Som stödbevisning i åtalet ingår förhör med sju vittnen som enligt åklagaren ska styrka vad kvinnan berättat för dem och hur hon mått.

Ett av dessa vittnen är en psykiatriker som ägnat sig åt psykoanalys och som kvinnan träffat. I polisförhör säger psykiatrikern att han minns att kvinnan sagt till honom att Jean-Claude Arnault begått övergrepp mot henne. Han uppfattade det som att hon då pratade om något som skett "någon vecka" tidigare.


LÄS OCKSÅ: Jean-Claude Arnault ska ha ofredat kronprinsessan Victoria, enligt SvD 


I en journalanteckning, som åklagaren åberopar som bevisning, står att kvinnan berättat om en "sexuell relation med våldsinslag."

En annan person som hörts i utredningen, en person som är bekant till både Arnault och kvinnan, säger i förhör att Jean-Claude Arnault är "manipulativ", "låter folk veta att han har makt" och att det "skrämmer folk". 

Ett ytterligare vittne säger att målsäganden sa till henne 2012 att Arnault våldtagit henne. Andra bekanta som förhörts av polis säger att kvinnan berättat för dem år mellan år 2011 och 2012.


Massi Fritz: "Omfattande stödbevisning"

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan i fallet som målsägandebiträde.

"Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal ang våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol", skriver hon i sms.


LÄS OCKSÅ: Arnault slår tillbaka – förnekar anklagelserna 


"Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt", fortsätter Massi Fritz.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan i fallet som målsägandebiträde.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kungafamiljen informerad

Anklagelserna mot Jean-Claude Arnault inledde en kris i Svenska Akademien där institutionens band till kulturprofilen utreddes. Kung Carl Gustaf är Akademiens höge beskyddare och har följt utvecklingen.

– Kungafamiljen är informerad om åtalet. Hovet har inga kommentarer i övrigt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Svenska Akademiens ledamot Peter Englund, som för närvarande inte deltar i Akademiens arbete, skriver i ett mejl:

"Det är ett välkommet besked."

Ledamoten Per Wästberg skriver: "Kanske får rättvisan äntligen ha sin gång. I så fall gläder det mig. Jag har trott på de arton kvinnorna och har sedan dess fått många fler helt skrämmande vittnesmål."

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson säger till TT att han inte vill kommentera åtalet. 

– Det (Kulturprofilen) anklagas för har inte varit känt i Akademien och det finns inget skäl för oss att kommentera ärendet, säger han till TT.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.