Putte Wickman blev 81 år. BILDSPECIAL: Jazzkungen började som pianist.
Putte Wickman blev 81 år. BILDSPECIAL: Jazzkungen började som pianist.

Jazzkungen är död

Publicerad
Uppdaterad
Musikern och orkesterledaren Putte Wickman har avlidit 81 år gammal, bekräftar en nära vän till familjen för TT.
Putte Wickman var sedan decennier Sveriges svar på Benny Goodman och startade också på 40-talet en egen orkester inspirerad just av Benny Goodman. Denna sextett spelade ihop i nästan 20 år, bl a på Nalen och i folkparkerna. Hans Olof Wickman, född i Falun, men uppväxt i Borlänge, ägnade hela sitt liv åt musiken. Började som pianist, men kom som 16-åring till Stockholm med en nyinköpt klarinett. Började på 40-talet hos Arthur Österwall, Simon Brehm och Hasse Kahn innan han öppnade eget på Hornstull i Stockholm. "Puttes" hette danslokalen. Engagerades av pianisten Leif Asp att ingå i husbandet bakom Lennart Hyland i dennes tv-hörna, men då var han redan berömd. 1949 satte Putte Sverige på den internationella jazzkartan med den legendariska Paris-orkestern, i vilken bl a ingick Arne "Dompan" Domnérus, Gösta Törner, Carl-Henrik Norin, Reinhold Svensson och - Alice Babs.

Glatt och svängigt

Putte Wickmans musikerkarriär sträckte sig över 60 framgångsrika år. Han blev snabbt en favorit både hos en stor publik och hos musikerkolleger både inom- och utomlands. En kväll med Putte var garanterat en glatt svängig afton. Men han ägde också egenskapen att spela klassiska tongångar på sin klarinett som få andra, bl a med Ivan Renliden och Svend Asmussen. Det skedde mestadels i landets kyrkor där han älskade att spela. På senare år var Putte medelpunkten bland artister som ville hylla honom med anledning av hans 80-årsdag. Det blev turnéer med bl a Povel Ramel och Svante Thuresson, och med Jan Lundgren, Björn Skifs, Jill Johnson, Anders Berglunds storband och flera andra. Alla gillade att jobba med Putte och Putte gillade att jobba med alla.

Musikaliska Akademien

Han blev också belönad med flera utmärkelser. Putte Wickman kunde såeldes skryta med - vilket han dock inte gjorde - att inneha Ilis Quorum av 8:e storleken och även det franska Django d´Or-priset. Putte var också en självklar medlem av Musikaliska Akademien. Den självlärde musikanten och spelmannenen drabbades för ett drygt år sedan av cancer, något som han öppet berättade om. Han fick många cellgiftsbehandlingar, som kraftigt satte ner livsglädjen, mens som inte kunde stoppa den livsglade glädjespridaren från att spela vidare. - Jag är inte död än, sa han. I ett uppehåll av behandlingarna mådde han riktigt bra. - Som att ha vunnit högsta vinsten, sa han. Men vinsten skulle visa sig vara en nit. Cancern spred sig och Putte blev mattare och svagare för varje dag. Till slut orkade han inte stå emot längre - cancern hade skördat ännu ett offer. Det är många som sörjer Putte Wickman i dag. En musikalisk underhållare av hans kaliber försvinner inte utan att det känns i hjärterötterna. Putte Wickman var älskad av alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag