Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jazzkungen är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Putte Wickman blev 81 år. BILDSPECIAL: Jazzkungen började som pianist.
Foto: PALM ULF

Musikern och orkesterledaren Putte Wickman har avlidit 81 år gammal, bekräftar en nära vän till familjen för TT.

Putte Wickman var sedan decennier Sveriges svar på Benny Goodman och startade också på 40-talet en egen orkester inspirerad just av Benny Goodman. Denna sextett spelade ihop i nästan 20 år, bl a på Nalen och i folkparkerna. Hans Olof Wickman, född i Falun, men uppväxt i Borlänge, ägnade hela sitt liv åt musiken. Började som pianist, men kom som 16-åring till Stockholm med en nyinköpt klarinett. Började på 40-talet hos Arthur Österwall, Simon Brehm och Hasse Kahn innan han öppnade eget på Hornstull i Stockholm. "Puttes" hette danslokalen. Engagerades av pianisten Leif Asp att ingå i husbandet bakom Lennart Hyland i dennes tv-hörna, men då var han redan berömd. 1949 satte Putte Sverige på den internationella jazzkartan med den legendariska Paris-orkestern, i vilken bl a ingick Arne "Dompan" Domnérus, Gösta Törner, Carl-Henrik Norin, Reinhold Svensson och - Alice Babs.

Glatt och svängigt

 Putte Wickmans musikerkarriär sträckte sig över 60 framgångsrika år. Han blev snabbt en favorit både hos en stor publik och hos musikerkolleger både inom- och utomlands. En kväll med Putte var garanterat en glatt svängig afton. Men han ägde också egenskapen att spela klassiska tongångar på sin klarinett som få andra, bl a med Ivan Renliden och Svend Asmussen. Det skedde mestadels i landets kyrkor där han älskade att spela. På senare år var Putte medelpunkten bland artister som ville hylla honom med anledning av hans 80-årsdag. Det blev turnéer med bl a Povel Ramel och Svante Thuresson, och med Jan Lundgren, Björn Skifs, Jill Johnson, Anders Berglunds storband och flera andra. Alla gillade att jobba med Putte och Putte gillade att jobba med alla.

Musikaliska Akademien

 Han blev också belönad med flera utmärkelser. Putte Wickman kunde såeldes skryta med - vilket han dock inte gjorde - att inneha Ilis Quorum av 8:e storleken och även det franska Django d´Or-priset. Putte var också en självklar medlem av Musikaliska Akademien. Den självlärde musikanten och spelmannenen drabbades för ett drygt år sedan av cancer, något som han öppet berättade om. Han fick många cellgiftsbehandlingar, som kraftigt satte ner livsglädjen, mens som inte kunde stoppa den livsglade glädjespridaren från att spela vidare. - Jag är inte död än, sa han. I ett uppehåll av behandlingarna mådde han riktigt bra. - Som att ha vunnit högsta vinsten, sa han. Men vinsten skulle visa sig vara en nit. Cancern spred sig och Putte blev mattare och svagare för varje dag. Till slut orkade han inte stå emot längre - cancern hade skördat ännu ett offer. Det är många som sörjer Putte Wickman i dag. En musikalisk underhållare av hans kaliber försvinner inte utan att det känns i hjärterötterna. Putte Wickman var älskad av  alla.

FAKTA

Putte Wickman var gift tre gånger och eferlämnar fyra barn.
1948-1957 var han gift med Sylvia Frida-Stina Estelle Nivaro.
De fick sonen Basse Wickman, i dag 56 år, och dottern Maria, i dag 54 år.
1957 gifte han om sig med skådespelerskan Catrin Westerlund.
De var gifta tills hon avled 1982.
De fick dottern Anna Charlotta, i dag 48 år, och sonen Olof Lars Jesper, i dag 45 år.
Putte Wickman gifte sig för tredje gången den 14 juni 1986 med Sylvia Wickman, överläkare på Falu lasarett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.