Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jayne Svenungsson bekräftar: Det finns ett felskickat mejl

Jayne Svenungsson valdes in i Svenska Akademien för elva månader sedan. Förra veckan meddelade hon att hon lämnar sin plats. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jayne Svenungsson säger till Dagens Nyheter att det finns ett felskickat mejl, som togs emot av Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. 

Men hon har inte känt till mejlet – och det har inte något att göra med hennes utträde ur Akademien. 

– Jag har absolut inte känt till att det här mejlet existerade förrän i går, säger Jayne Svenungsson till Expressen. 

Det var i förra veckan som teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson meddelande att hon, efter knappt ett år, lämnar sin stol i Svenska Akademien. 

Hon gav då inga tydliga skäl till avhoppet. Men i går skrev Dagens Nyheter att flera källor uppgivit att Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ska ha tagit emot ett felskickat mejl. 

I mejlet ska det ha funnits konkret information om att Svenungsson brutit mot Svenska Akademiens sekretessregler, genom att ha spridit information till juristen och journalisten Jesús Alcalá. 

Jesùs Alcalá har i höst haft korrespondens med ledamoten Katarina Frostenson och skrivit om krisen i Svenska Akademien i Kristianstadsbladet/Ystads Allehanda. Alcalá uppger sig ha läst mötesprotokoll och interna e-postmeddelanden. 

En anonym ledamot uppgav för DN i går att mejlet var anledningen till att Jayne Svenungsson lämnade sin plats i Akademien. 

I går dementerade Jayne Svenungsson att något mejl hade med hennes avgång att göra. Anders Olsson har också tillbakavisat de uppgifterna.

Idag berättar Svenungsson för Dagens Nyheter att ett felskickat mejl finns, men att hon inte fick kännedom om det förrän DN skrev om det. 

Under fredagsmorgonen hade hon och Anders Olsson ett samtal om mejlet. 

– Om jag förstår det rätt så har Jesús Alcalá skickat mejlet till Katarina Frostenson och det var riktat till henne, men mejlet ska i stället ha kommit fel till Anders Olsson. Jag vet inte om Frostenson någonsin fick mejlet och Jesús Alcalá kanske aldrig upptäckte att han hade skickat det fel. Jag har fått se innehållet, men jag har inte känt till mejlet förrän nu, säger Jayne Svenungsson till DN. 

”Har inte brutit mot någon sekretess”

Till Expressen säger Jayne Svenungsson att uppgifterna kom som en chock för henne. 

– Jag har inte varit avsändare, tänkt mottagare eller faktiskt mottagare av mejlet. Och framför allt; det här försöket att insinuera att min avgång skulle ha med det här att göra är någon form av grovt påhopp. Jag har absolut inte känt till att det här mejlet existerade förrän i går och det kan också Anders Olsson intyga, vilket han också gjort. 

– Att mitt avhopp skulle ha att göra med påstådda sekretessbrott och att någon skulle ha konfronterat mig om det finns det överhuvudtaget ingen grund för.

Enligt DN:s källor ska det ha funnits konkret information om att Svenungsson spridit information till Jesús Alcalá. 

Det stämmer inte, säger Jayne Svenungsson. 

– Jag har inte brutit mot någon sekretess i betydelsen att jag har läckt någon känslig eller intern information om Akademien, än mindre om det som varit den heta potatisen under det här året, med namn för inval och Nobelpriskandidater. 

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson skrev i går i ett sms till TT att han  inte har diskuterat något felskickat mejl med Jayne Svenungsson. 

”Jag kan bekräfta att något felskickat mejl inte varit föremål för diskussion med JS och att det såvitt jag vet inte kan ha inverkat på hennes beslut att lämna Akademien”, skrev han till TT. 

Expressen har sökt Anders Olsson och Jesús Alcalá.