Barnen som dog i dådet på skolan – familjerna om sorgen

Det var här inne Salvador Ramos, 18, planerade sin kallblodiga attack – och det var här han sköt sin mormor Celia Gonzalez i ansiktet.
Överst från vänster: Xavier Lopez, Makenna Lee Elrod, Uziyah Garcia. Nederst från vänster: Layla Salazar, Rojelio Torres, Amerie Jo Garza.
Stormy Flores, 11, håller upp en skylt med namnen på de 19 elever och 2 lärare som dödades i skolskjutningen. Bilden är tagen under en gudstjänst till minne av offren.
Foto: Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN
Foton på offren för massakern har placerats utanför Robb Elementary School.
Foto: Suzanne Cordeiro/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Skolskjutningen inträffade bara dagar innan skolavslutningen.
Foto: Suzanne Cordeiro/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
19 barn och två vuxna dog i attacken.
Foto: Suzanne Cordeiro/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
En stor minnesstund hölls i Uvalde på onsdagen för offren i massakern.
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN
Anhöriga och elever på skolan söker tröst hos varandra.
Foto: San Antonio Express-News / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Jayce, 10, började varje morgon med att brygga kaffe till sin mormor och morfar.

Ellie, 9, skulle ha fått lego och leggings på sin 10-årsdag den 4 juni. 

Och Layla, 10, såg fram den emot nya Marvel-filmen ”Thor: Love and Thunder”.

19 barn och två lärare dödades i ett och samma klassrum vid skolskjutningen i den lilla staden Uvalde, Texas. 

Amerie Jo Garza, 10

Amerie Jo Garza.
Foto: Facebook

Amerie Jo Garza försökte larma polis när skytten klev in i fjärdeklassarnas klassrum.

– Mitt barnbarn dödades för att ha försökt ringa 911. Hon dog som en hjälte, skriver Berlinda Irene Arreola i ett sms till The Daily Beast.

Hennes pappa Jo Garza nåddes av beskedet om hennes död av Ameries bästa vän. 

Jo Garza arbetar som sjukvårdare och åkte till skolan för att hjälpa till med att ta hand om skadade. Där möttes han av en flicka täckt av blod som sa att hennes vän var död.

– Jag frågade vad hennes vän hette. Då sa hon ”Amerie”, berättar Jo Garza för CNN:s Anderson Cooper. 

Han beskriver dottern som ”världens finaste lilla flicka”.

– Hon gjorde aldrig något fel. Hon lyssnade på sina föräldrar, hon borstade alltid tänderna. Hon var kreativ, hon gjorde saker till oss och hon hamnade aldrig i bråk i skolan, säger han till CNN.

Jayce Carmelo Luevanos, 10

Jayce Luevanos.

Jayce Luevanos började varje morgon med att brygga kaffe till sin mormor och morfar. 

– Det var vår älskling, berättar hans morfar Carmelo Quiroz för USA Today.

10-åringen och hans mamma bodde tillsammans med morföräldarna i ett hus bara ett kvarter bort från Robb Elementary School. Jayce hund, Fifi, väntade varje dag på att han skulle komma hem efter skolan. Ofta hade han med sig vänner som han brukade leka i trädgården med, enligt tidningen. 

Samma dag som skolskjutningen ägde rum följde Jayce mormor med sitt barnbarnsbarns förskoleklass till San Antonio Zoo. Jayce hade bönat och bett om att få komma med, men att hoppa över lektioner var inte ett alternativ, tyckte familjen. 

– Det smärtar min fru otroligt mycket. Han var så ledsen att han inte fick följa med. Om han hade gjort det kanske han hade varit här nu, säger Carmelo Quiroz till USA Today.

Jailah Nicole Silguero, 10

Jailah Nicole Silguero.

Jailah Nicole Silguero var kusin till Jayce Luevano. Hennes mamma bekräftade att hennes dotter var bland de döda i ett inlägg på Facebook.

”Varför, varför, varför min älskling. Flyg högt älskling, mormor och morfar väntar på dig med sina armar vidöppna. Vi kommer sakna dig så mycket, du var min lilla blondin, min lilla sidekick”. 

Uziyah Garcia, 8

Uziyah Garcia.
Foto: MANNY RENFRO / AP TT NYHETSBYRÅN

Uziyah Garcia är det yngsta av offren som hittills har identifierats.

– Den finaste lilla pojke jag någonsin träffat. Det säger jag inte bara för att det var mitt barnbarn, säger Manny Renfro enligt Politco. 

Uziyah Garcia hälsade på honom i San Angelo under ett skollov tidigare under våren.

– Vi spelade fotboll tillsammans, och jag lärde honom om passningsmönster. Han var en så snabb liten kille och så bra på att ta emot bollen. Han mindes vad jag sa och gjorde exakt som vi övat, säger Manny Renfro enligt Politico. 

Makenna Lee Elrod, 10

Makenna Lee Elrod.


Makenna Lee Elrod, 10, var ett av de första offren som identifierades sent på tisdagskvällen. Hennes pappa, Brandon Elrod, hade tidigare samma dag berättat för ABC News att han fruktade att hon inte var vid liv.

Makennas moster Allison McCullough beskriver henne på sajten Go Fund Me som ”vacker, smart och fantastisk”.

”Snälla, be för vår familj och minns Makenna. Hon var vacker, rolig, smart och otrolig. Hon hade det största hjärtat och älskade sin familj och sina vänner så mycket. Hennes leende kunde lysa upp ett rum.”

Rojelio Torres, 10

Rojelio Torres.

10-åriga Rojelio var inledningsvis rapporterad som saknad av pappan Federico Torres. Han berättade för KHOU-TV att han befann sig på jobbet när han först hörde om skolskjutningen. Han tog sig dit direkt.

– Hela vår familj väntade nästan 12 timmar innan vi fick veta att Rojelio Torres, min 10-åriga brorson, dödades i den här tragedin. Vi är förkrossade. Rojer var en väldigt intelligent, hårt arbetande och hjälpsam person. Han kommer att vara saknad, och aldrig glömd, sa Precious Perez till KSAT.

Eliahana Cruz Torres, 10

Eliahana Cruz.

Eliahana Cruz familj tvingades också sväva i ovisshet i flera timmar. De väntade tålmodigt utanför skolans grindar – innan de nåddes av beskedet att hon också dödats, enligt New York Post. 

Hon beskrivs som en vacker ung flicka med mycket energi. Hon spelade soft ball och var nervös inför en match som skulle spelats senare samma dag, skriver Buzzfeed.

Jackie Cazares, 10

Jackie Cazares.

Jackie Cazares dödades i sitt klassrum på Robb Elementary School. 

Hennes pappa Jacinto Cazares beskriver sorgen efter dottern i ett inlägg på Facebook.

”Ett antal av oss kommer inte att pussa och krama våra älsklingar i kväll. Min flicka har tagits från mig och min familj. Vi är förkrossade på ett sätt som jag inte önskar att någon annan ska behöva gå igenom. Hon har tagits från våra armar på det här fega sättet, så ung, så oskuldsfull, så full av liv och kärlek.”

Annabell Guadalupe Rodriguez

Annabell Guadalupe Rodriguez.

Annabell Guadalupe Rodriguez var kusin, klasskamrat och bästis med Jackie Cazares, skriver Telegraph. En äldre släkting till de båda säger till Sky News att hennes hjärta slagits i tusen bitar.

– Mina vackra flickor Jackie och Annabell togs från oss alldeles för tidigt.

Ellie Garcia, 9

Ellie Garcia.
Foto: Siria Arizmendi / TT NYHETSBYRÅN

Ellie Garcia var den näst äldsta av fem systrar. Hon hjälpte till hemma, älskade Disneys ”Encanto”, cheerleading och basket. Hon ville bli lärare i framtiden, berättar hennes morfar Rogelio Lugo för LA Times. 

Ellies mormor hade redan köpt presenter till hennes födelsedag den 4 juni: lego och leggings. 

Pappan Steven Garcia skriver i ett inlägg på Facebook att det var svårt att göra ett uttalande när ”tankarna flyger i 1000 kilometer i timmen”:

”Men jag vill skicka våra tankar och böner till dem som inte heller kom hem i kväll. Vår Ellie var vår docka, världens gladaste. Mamma och pappa älskar dig, glöm aldrig det.

Alithia Ramirez, 10

Alitha Ramirez.

Alitha Ramirez älskade att rita och ville bli konstnär, berättar hennes pappa för KSAT. Nu försöker de hålla ihop familjen.

– Det är vad min dotter hade velat att vi gjorde nu. Att vi är starka, säger han till tv-kanalen. 

Miranda Mathis, 11

Miranda Mathis.

Miranda Mathis bekräftades död av en kusin i ett inlägg på Facebook, skriver New York Post. Deanna Miller hade dagen innan på sociala medier bett om hjälp med att hitta henne.

”Min vackra lilla kusin vi älskade dig så mycket” skriver hon i en post med en bild på Mathis med vingar. 

”Jag är så ledsen att detta hände dig, snälla be för min familj”.

Deanna Millers egna barn var också på skolan när skjutningen inträffade. En av hennes söner som hann ta sig ut genom ett fönster berättade för henne att han hört skytten säga att han skulle ”döda alla barn”, enligt tidningen.

Alexandria ”Lexi” Aniyah Rubio

Alexandria Rubio.

Alexandria Rubio älskade basket och softball. Hon drömde om att bli advokat som vuxen, precis som hennes mamma, rapporterar CNN

Alexandria dödades bara timmar efter att den här bilden tagits där hon stolt håller upp ett diplom och poserar tillsammans med sina föräldrar, enligt Reuters.

Hennes pappa Felix Rubio är vice sheriff i Uvalde – och återvände till skolan i den rollen kort efter att larmet om skjutningen inkommit. 

Hennes mamma Kimberly Mata-Rubi beskrev dagen i ett inlägg på Facebook.

”Vi sa att vi älskade henne och skulle hämta henne efter skolan. Vi hade ingen aning om att det var vårt farväl.”

Maite Yuleana

Maite Yuleana.

Maite Yuleana tilldelades också diplom kort innan hon sköts till döds. En kusin till hennes mamma, Ana Rodriguez, beskriver sorgen i en insamling på nätet, enligt New York Post.

”Vi är mycket ledsna över att ha förlorat den här snälla, smarta lilla flickan. Gud välsigne dig, vila i frid. Maite Rodriguez vi älskar dig.”

Tess Marie Mata

Tess Marie Mata.

Tess Marie Mata gick i fjärde klass på Robb Elementary School. Hennes äldre syster Faith Mata bekräftade på Facebook att hon dödats.

”Min vackra ängel du är så otroligt älskad. I mina ögon är du inte ett offer, utan en överlevare. Jag älskar dig för alltid och efter det lillasyster, må dina vingar ta dig högre än du någonsin kunnat drömma”.

Layla Salazar, 10

Layla Salazar.
Foto: facebook.com/melindamarie.alejandrosalazar

10-åriga Layla älskade att simma och dansa till videor på Tiktok, berättar hennes pappa Vincent Salazar för Philadelphia Inquirer. Hon såg mycket framemot att se den nya Marvel-filmen ”Thor: Love and Thunder”.

Varje morgon när han skjutsade henne till skolan i sin pickup brukade de sjunga med i Guns ‘n’ Roses ”Sweet Child O’ Mine”.

– Hon var bara väldigt rolig, säger Vincent Salazar till tidningen.

Nevaeh Bravo

Esmeralda Bravo, 63, håller upp en bild på sitt barnbarn, Nevaeh Bravo,
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Esmeralda Bravo, 63, håller upp en bild på sitt barnbarn, Nevaeh Bravo, under en mässa för offren i Uvalde dagen efter skolskjutningen.

Nevaeh Bravos kusin bekräftade dödsfallet på sociala medier, skriver New York Post.

”Tyvärr var min vackra Navaeh ett av de många offrens i dagens tragedi. Tack för stödet och hjälpen. Vila i frid min vackra flicka, du förtjänade inte det här.”

Xavier Lopez 

Xavier Lopez.
Foto: Gofundme

10-åriga Xavier Lopez var den första eleven som bekräftades död. 

Hans mamma, Felicha Martinez, berättar för Washington Post att hon varit på skolan för att se honom ta emot diplom bara timmar innan skolskjutningen. Hon sa till sin Xavier att hon var stolt över honom och älskade honom. Sedan kramade hon honom hejdå utan att veta att det skulle bli den sista gången hon gjorde det.

– Han var rolig, aldrig allvarlig – och hans leende... Det leendet kommer jag aldrig att glömma. Det kunde göra vem som helst på gott humör, säger hon till tidningen.

José Flores Jr, 10 

José Flores fick också diplom under prisutdelningsceremonin på skolan tidigare samma dag. Hans farbror Christopher Salazar bekräftade dödsfallet för Washington post. 

”Jag älskar dig och saknar dig”, skriver Salazar i ett inlägg på Facebook där han delat fler bilder på José. 

Eva Mireles, 44 och Irma Garcia, 46

Eva Mireles och Irma Garcia.
Foto: Robb Elementary/Facebook

Två lärare dödades i klassrummet på Robb Elementary.

Eva Mireles hade arbetat som lärare i området i 17 år. Hennes man, Ruben Ruiz, är polis och en av dem som åkte till skolan efter larmet om den pågående skjutningen. Skytten ska ha avlossat skott även mot honom, men Ruiz klarade sig oskadd, skriver LA Times. 

Fyrbarnsmamman Irma Garcia hade arbetat som lärare på skolan i 23 år. Hon älskade att grilla, lyssna på musik och åka ut i naturen, skriver New York Post. 

Politikbråk efter skolskjutningen: ”Du är ansvarig för det här”

”Du är ansvarig för det här” • Var på en pressträff efter skolskjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.