Jättesniglar invaderar – hel stad sätts i karantän

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
En afrikansk jättesnigel.
Foto: Amerikanska jordbruksdepartementet
Jättesniglarna vållar karantän i Port Richey.
Foto: Chris Urso / TT NYHETSBYRÅN

Jättesniglar stora som råttor sprider sig i en stad i Florida.

Sniglarna bär en parasit som kan vålla hjärnhinneinflammation hos människor – och hela staden har satts i karantän i två år.

De äter mer än 500 olika växter och gillar också betong, vilket sätter byggnader i fara.

Jordbruksdepartementet i den amerikanska delstaten Florida har satt staden Port Richey norr om Tampa i karantän under två år sedan området invaderats av jättesniglar, rapporterar brittiska Daily Mail. 

Sniglarna kan bli upp till 20 centimeter långa, stora som råttor. De kommer ursprungligen från Afrika och bär parasiten lungmask som kan vålla meningit, hjärnhinneinflammation, hos människor.

Lägger 1 200 ägg om året

Karantänen innebär att invånarna inte får flytta växter, jord, avfall, kompost, byggavfall och byggmateriel utanför området. Däremot får människor röra sig fritt, skriver Daily Mail.

Sniglarna fortplantar sig snabbt och lägger runt 1 200 ägg om året. 

Enligt USA:s jordbruksdepartement dök sniglarna upp i södra Florida på 1960-talet och det tog nära tio år att bli av med dem. Men nu har de alltså dykt upp igen.

Varje snigel har både kvinnliga och manliga fortplantningsorgan. Efter en parning kan varje snigel producera 100 – 500 ägg”, meddelar det amerikanska jordbruksdepartementet i ett uttalande och fortsätter:

Fortplantar sig flera gånger om året

Dessa sniglar kan fortplanta sig flera gånger till utan att para sig. De kan generera nya ägg varannan eller var tredje månad.” 

Det är svårt att utrota sniglarna eftersom de inte har några naturliga fiender, skriver Daily Mail. Varje snigel kan leva upp till nio år och bli 20 centimeter långa.

Attacken mot sniglarna inleddes den 29 juni och man använder bekämpningsmedlet metaldehyd som ofta sätts in mot sniglar och snäckor.

Söt snigel? Vänta tills den öppnar munnen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.