Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteprotest mot ny möteslag i Kiev

Omkring 100 000 människor har intagit Kievs gator för en massprotest mot den nya lag om inskränkt mötesfrihet som president Viktor Janukovytj skrev under i fredags.Foto: Gleb Garanich

KIEV. Omkring 100 000 människor har intagit Kievs gator för en massprotest mot den nya lag om inskränkt mötesfrihet som president Viktor Janukovytj skrev under i fredags.

Syftet med lagen är att få stopp på de demonstrationer som pågått i månader i huvudstaden Kiev. Lagen gör det straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder maskering av demonstranter.

Landsomfattande protester och delvis våldsamma sammanstötningar har skakat Ukraina sedan i november då president Janukovytj överraskande satte förhandlingarna med EU om ett samarbets- och frihandelsavtal på paus. I stället närmade sig Kiev Ryssland.

Använt gummikulor

Sjukvårdskällor uppger att polisen också har använt gummikulor mot demonstranterna och att 24 personer har skadats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser i Kiev. Tre personer ska ha förts till sjukhus, enligt AFP.

Den ukrainska polisen uppger å sin sida att drygt 70 poliser ska ha skadats. Man förnekar att vattenkanoner ska ha använts mot demonstranter, utan endast för att släcka bilar som satts i brand.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar tillkännagivandet om samtal mellan oppositionen och regeringen för att lösa krisen i Ukraina.

"Men en lösning är bara möjlig om det inte förekommer någon repression från regimen", skriver han på Twitter.

Kräver ett slut

Vita huset kräver ett omedelbart slut på våldet i Ukraina.

– Vi är djupt oroade över det våld som äger rum på Kievs gator och uppmanar alla sidor att omedelbart lugna ner situationen, säger Caitlin Hayden, talespersonen för Vita husets säkerhetsråd, i ett uttalande enligt AFP.

Janukovytj bekräftade senare att en specialkommission ska inrättas, med parlamentsledamöter samt representanter för presidentkansliet och oppositionen.

Syftet är enligt presidenten att "undersöka frågan om hur den politiska krisen ska regleras". Kommissionens första möte ska hållas under måndagen, rapporterar AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.