Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårgas mot demonstranter i Hongkong – över 70 skadade

Protester i Kina söndagen den 9 juni. Protesterna fortsätter på onsdagen.Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
Polisen skjuter tårgas mot demonstranterna.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är främst unga och studenter som protesterar mot lagförslaget.Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: VERNON YUEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VERNON YUEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals demonstranter har stormat viktiga vägar i Hongkong.

Polis ska ha skjutit tårgas och gummikulor mot demonstranter, och 72 personer ska ha skadats – två av dem ska vara allvarligt skadade.

Hongkongs chefsminister, Carrie Lam, uppmanar folket till lugn. 

Orsaken till massprotesterna är ett förslag som skulle tillåta att brottsmisstänkta sänds till Kina för rättegång, skriver Reuters. 

Protesterna i Hongkong forsätter. 

De bröt ut i söndags på grund av ett kontroversiellt lagförslag, som ska göra att Hongkong kan lämna ut brottsmisstänkta personer till Kina. Över en miljon människor gav sig då ut på gatorna i vad Reuters beskriver som ”ovanligt brett motstånd”.

På onsdagen fortsatte tiotusentals personer sina protester, och nyhetsbyrån beskriver ”kaotiska scener”. 

Hongkongs högsta politiker uppmanar folk att undvika våld

– Jag hoppas att samhället kommer återgå till ordning snabbt och att ingen skadas i upplopp på nytt. Jag uppmanar alla som älskar den här platsen att hålla sig borta från våld, säger Carrie Lam, Hongkongs chefsminister i ett videoinspelat uttalande. 

Demonstranterna har bland annat stormat betydelsefulla vägar, blockerat trafiken och omringat myndighetskontor.

Under onsdagen ska 72 personer ha skadats och vårdas på sjukhus, enligt CNN. 50 av de skadade är män och 22 är kvinnor. Två av männen ska vara allvarligt skadade. 

– Jag tror att Hongkong som ett civiliserat samhälle, kan använda sig av fredliga och rationella metoder för att lösa alla problem, säger Carrie Lam i uttalandet. 

Hon försvarar lagförslaget men utesluter inte heller att det kan komma att dras tillbaka. 

Lagförslag läggs på is i Hongkong

Upproret sker bara några timmar innan Hongkongs lagstiftare planerat ha en andra debatt om lagförslaget. Men nu meddelar myndighetspersoner att de ställer in debatten – och den fortsatta behandlingen av lagförslaget skjuts därmed upp.

Det är oklart när processen kommer att tas upp igen.

Enligt Reuters är protesterna de störta politiska demonstrationerna sen 1997, när britterna lämnade över Hongkong till kinesiskt styre. Nyhetsbyrån skriver att det främst är unga och studenter som protesterar, men även framstående affärsledare har uttryckt oro över att lagen skulle kunna urholka investerares förtroende för finansnavet Hongkong.

Polisen har bland annat skjutit tårgas mot demonstranter efter att flera demonstranter närmat sig en parlamentsbyggnad, skriver Reuters. 

Anklagelser mot Kina

I dag har Hongkong ett system – inklusive ett rättssystem – som är separat gentemot övriga Kina. Men Kina har anklagats för att försöka förhindra demokratiska reformer, för att ha lagt sig i lokala val och för att ligga bakom försvinnandet av fem Hongkong-baserade boksäljare som specialiserat sig på kritik mot kinesiska ledare.

Peking förnekar dock detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.