Konstverket avtäcktes den 11 april. Foto: PrivatKonstverket avtäcktes den 11 april. Foto: Privat
Konstverket avtäcktes den 11 april. Foto: Privat
Muralmålingen är på en byggnad på Kronobergsgatan i Stockholm. Foto: PrivatMuralmålingen är på en byggnad på Kronobergsgatan i Stockholm. Foto: Privat
Muralmålingen är på en byggnad på Kronobergsgatan i Stockholm. Foto: Privat

Blå jättepenis målas över efter klagomål från grannarna

Publicerad

Jättepenisen som avtäcktes under gårdagen i centrala Stockholm ska målas över.

Det beslutade fastighetsägaren Atrium Ljunberg i dag efter klagomål från grannarna.

– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

Målningen av en jättepenis på Kungsholmen i Stockholm han bara sitta uppe i omkring ett dygn innan beslutet om övermålningen togs.

Från början var det bestämt att konstverket skulle sitta upp i sex månader – men efter påtryckningar ändrar sig Fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Man skriver i ett pressmeddelade att konstverket kommer att sitta uppe i en vecka innan den ska målas över.

”Genom att låta konstverket sitta uppe under en vecka ger Atrium Ljungberg den intresserade allmänheten möjlighet att ta del av verket.”, står det i pressmeddelandet. 

Hänvisar till grannarna

Verket, som är döpt till ”FUCK THE WORLD”, föreställer en blå penis och är målad av konstnären Carolina Falkholt från Göteborg. Konstnären har tidigare fått mycket uppmärksamhet för liknande verk, bland annat i New York.

Även där målades verket över kort efter avteckningen på grund av klagomål från grannar. 

- Kultur och konst är en viktig del i utvecklingen av intressanta stadsmiljöer. Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intresserade att ta del av verket, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

https://www.instagram.com/p/BhbAVqEnRAc/?utm_source=ig_embed

Penisen sticker i ögonen på SD

Två politiker för Sverigedemokraterna har under dagen publicerat en debattartikel i Expressen om konstverket. De menar att Jättepenisen är ett hån mot våra äldre.

”Det offentliga rummet är just offentligt; ett utrymme för alla, barn, gamla religiösa och även människor som besöker vårt land och bildar sig en uppfattning, en ”Sverigebild”.”, skriver Robert Stenkvist och Per Carlberg (SD).

Till Aftonbladet uttryckte konstnären Carolina Falkholt hopp om att konstverket skulle få sitta uppe i de sex månader som var bestämt.

– Jag tänker att den kanske kan få vara kvar här, att människor tar till sig budskapet och låter det ta plats i samtalet kring kropp, sexualitet och frihet, säger hon till Aftonbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag