Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blå jättepenis målas över efter klagomål från grannarna

Konstverket avtäcktes den 11 april.
Foto: Privat
Muralmålingen är på en byggnad på Kronobergsgatan i Stockholm.
Foto: Privat

Jättepenisen som avtäcktes under gårdagen i centrala Stockholm ska målas över.

Det beslutade fastighetsägaren Atrium Ljunberg i dag efter klagomål från grannarna.

– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

Målningen av en jättepenis på Kungsholmen i Stockholm han bara sitta uppe i omkring ett dygn innan beslutet om övermålningen togs.

Från början var det bestämt att konstverket skulle sitta upp i sex månader – men efter påtryckningar ändrar sig Fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Man skriver i ett pressmeddelade att konstverket kommer att sitta uppe i en vecka innan den ska målas över.

”Genom att låta konstverket sitta uppe under en vecka ger Atrium Ljungberg den intresserade allmänheten möjlighet att ta del av verket.”, står det i pressmeddelandet. 

Hänvisar till grannarna

Verket, som är döpt till ”FUCK THE WORLD”, föreställer en blå penis och är målad av konstnären Carolina Falkholt från Göteborg. Konstnären har tidigare fått mycket uppmärksamhet för liknande verk, bland annat i New York.

Även där målades verket över kort efter avteckningen på grund av klagomål från grannar. 

- Kultur och konst är en viktig del i utvecklingen av intressanta stadsmiljöer. Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intresserade att ta del av verket, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

https://www.instagram.com/p/BhbAVqEnRAc/?utm_source=ig_embed

Penisen sticker i ögonen på SD

Två politiker för Sverigedemokraterna har under dagen publicerat en debattartikel i Expressen om konstverket. De menar att Jättepenisen är ett hån mot våra äldre.

”Det offentliga rummet är just offentligt; ett utrymme för alla, barn, gamla religiösa och även människor som besöker vårt land och bildar sig en uppfattning, en ”Sverigebild”.”, skriver Robert Stenkvist och Per Carlberg (SD).

Till Aftonbladet uttryckte konstnären Carolina Falkholt hopp om att konstverket skulle få sitta uppe i de sex månader som var bestämt.

– Jag tänker att den kanske kan få vara kvar här, att människor tar till sig budskapet och låter det ta plats i samtalet kring kropp, sexualitet och frihet, säger hon till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.