Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Jättelyft för S i ny opinionsmätning

Publicerad

Här är glädjebeskedet till nye S-ledaren Stefan Löfven:

Socialdemokraterna tar ett jättekliv uppåt i opinionen och hamnar på nästan 30 procent, enligt en mätning från Yougov som presenteras i Metro.

Och enligt United Minds mätning, som presenteras i Aftonbladet, är man nu Sveriges största parti.

Socialdemokraterna har en tung period bakom sig med ledarbyten och valnederlag.

Men i och med nye S-ledaren Stefan Löfven ser det ut att ha vänt.

Enligt en opinionsundersökning som genomförts av Yougov och som presenteras i Metro ökar Socialdemokraterna med 7,7 procentenheter till 29,6.

Trots att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet backar så har de rödgröna tillsammans starkare stöd än regeringsblocket, 47,3 mot 46,6 procent.

Enligt Yougovs mätning backar Moderaterna 3,7 procentenheter till 32,1 procent. Centern tappar marginellt medan Folkpartiet och Kristdemokraterna ökar. KD ligger åter över riksdagsspärren, enligt mätningen som publiceras i Metro.

Sverigedemokraterna backar 1,5 procentenheter till 5,4.

S största parti

Än mer glädjande siffror för Stefan Löfven kommer från United Minds opinionsundersökning som presenteras i Aftonbladet på måndagen.

Enligt United Minds mätning ökar Socialdemokraterna 6,5 procentenheter i mars jämfört med februari och landar på 32,5.

Moderaterna ligger på 29,3 enligt United Minds mätning – en tillbakagång med 3,4.

Största blocket

De rödgröna leder även i United Minds-mätningen där de får 47,6 procent jämfört med regeringspartiernas 44,4.

Kristdemokraterna hamnar ovanför riksdagsspärren och får 4,6 procent.

Samtidigt som Socialdemokraterna går framåt enligt United Minds backar Miljöpartiet och Vänsterpartiet med 2,7 respektive 1,9 procentenheter.

Sverigedemokraterna ökar något och ligger på 7,5 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag