Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Genombrott i Australien – jättebrand under kontroll

CNN:s reporter följer med i upp räddningstjänstens helikopter.
En av de största bränderna i Australien är nu under kontroll. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Branden har härjat i tre månader. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Den är nu begränsad till ett mindre område. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

En av de största bränderna i Australien är under kontroll, uppger räddningstjänsten i New South Wales.

Branden i Gospers Mountain, sydväst om Sydney, ska nu vara begränsad till ett mindre område, uppger den lokala räddningstjänsten på Facebook.

Branden har pågått sedan blixten slog ned i slutet av oktober förra året och bränt genom ett område på över 500 000 hektar.

Brandmännen har sedan dess kämpat med att begränsa elden, men först nu är den under kontroll.

”Det tog längre tid än väntat på grund av ogynnsamma väderförhållanden, men tack vare våra hårt arbetande lag, har vi lyckats med det i dag”, skriver räddningstjänsten på Facebook.

Jättebrand i Australien under kontroll

De varnar dock för att det är flera månader kvar på brandsäsongen och skriver att faran inte är över.

Fortfarande pågår många bränder på flera håll i Australien, minst 100 bara i delstaten New South Wales, skriver 7 News. Däremot ser väderförhållandena ut att bli bättre, med regn och åska.

– Vi skulle älska regn överallt. Förhoppningsvis kommer vi att få bra med regn i de branddrabbade områdena, säger talespersonen för räddningstjänsten i New South Wales, till 7 News.

Nu väntar regn bättre väderförhållande

Regn väntas falla lokalt på måndagen för att sedan öka i intensitet senare i veckan.

För bränder som nästan har brunnit ut kan regnskurarna ha positiv effekt – men för stora bränder blir det snarare kontraproduktivt. Anledningen är att en viss mängd fukt hindrar brandmännen från att genomföra kontrollerade bränder i syfte att stoppa skogsbrändernas framfart.

– Det kommer garanterat inte släcka de större bränderna, har delstatsbrandkårens talesperson Angela Burford tidigare sagt om regnet, till The Sydney Morning Herald.

Han räddar en kängurubebis från lågorna

Se dramatiska bilder på när Sam Mcglone räddar djuret i skogsbranden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.