Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jason, 7, attackerades av två hundar

Jason, 7, från Nora minns att hundarna plötsligt sprang mot honom.Foto: Privat
I handen har attacket lett till två stygn.Foto: Privat
”Det var tur att han hade så mycket kläder på sig, som kunde skydda huden mot flera av huggen” säger mamman.Foto: Privat
Ena överarmen blöder ännu på lördagen, säger mamman.Foto: Privat

Sjuårige Jason attackerades av två hundar i onsdags. 

Han var på väg till en kompis när han blev biten i armarna, handen och magen. 

– Han skriker om nätterna, det är fruktansvärt, säger mamma Anna Wirén.

Det var i onsdags vid halv fem-tiden på eftermiddagen i Nora som Jason Gustafsson, 7, skulle gå hem till en kompis några hus bort. På vägen passerade han två hundar – som plötsligt slet sig och gick till attack. 

Jasons pappa var hemma och hörde sonens höga skrik.

– Han hör hur Jason skriker och undrar först vad han håller på med. Men vid andra skriket fattar han att det händer någonting allvarligt, berättar Anna Wirén, vilket NA tidigare skrivit om.

Foto: Privat

Möttes av blod överallt

Hon var själv inte hemma, men Jason har berättat att hundarna slitit sig från personen som höll i dem och sprungit mot honom. Under attacken hamnade han på gräsmattan några meter bort, om han släpades eller sprungit dit minns han inte. 

Anna Wirén kom hem strax efter att pappan fått in sonen och de åkte snabbt till sjukhuset.  

– Jag kom hem strax efter och möttes av blod överallt. Det var helt sjukt. Jason hade sår som måste läggas om och vi åkte direkt till sjukhuset, berättar hon. 

Foto: Privat

Föräldrarna hittade huggmärken på flera ställen på kroppen. Värst var det på ena överarmen och handen. På flera ställen hade hundens tänder gått genom huden.   

– I handen fick de sy med två stygn och fettvävnad stack ut genom handen. Det var helt sjukt när man såg det, säger Anna Wirén, som efter händelsen målat upp hemska bilder av hur illa det kunde gått.  

– Hade han varit fem centimeter kortare hade hugget tagit i halsen. Då vete fasen om han hade klarat sig. 

Vaknar av sonens skrik om nätterna

Jason och hela familjen mår fortfarande dåligt efter händelsen. 

– Jason skriker om nätterna, det är fruktansvärt. Vi är hundmänniskor och barnen är uppvuxna med hundar, nu är jag rädd att han ska vara rädd för dem.

Foto: Privat

Hon poängterar tydligt att de inte skyller på hundarna, eller raserna de tillhör. Den ena är en rottweiler och den andra en blandrashund av muskelhundstyp.

– Vi dömer inte hundraserna. Det har bara med ägarna att göra, det är viktigt och det har vi förklarat för Jason också. Det är ägarna som inte kan hantera hundarna, alla ska inte ha hund.

Hundarna som attackerade Jason bor i närheten av familjen, och enligt Anna Wirén har de varit föremål för oro bland de boende även tidigare. 

– Någonstans hade man väntat på att det ska hända någonting. Men inte trodde jag det skulle hända mina barn. Det är helt sjukt, säger Anna Wirén.

Okända sluter upp för att stödja

Händelsen är polisanmäld, och polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen bristande tillsyn av hund. Men familjen är kritisk till polisen.

– De kom till sjukhuset och sedan bad de oss skicka bilder på platsen där det hände, det är allt. Vi har legat på både polis och länsstyrelsen men de hänvisar till varandra. 

– Det finns en skola bara 50 meter härifrån och vi är alla rädda att det här ska hända igen. Man vågar inte släppa ut sina barn längre, så länge hunden är kvar, säger Anna Wirén.

Efter att lokaltidningen rapporterade om attacken har många hört av sig till familjen för att visa sitt stöd. Bland annat har familjen bjudits in och följt med en grupp med hundägare när de umgicks på en hundgård, för att vänja Jason att vara nära hundar utan rädsla igen. 

–  En kvinna hörde av sig som har en american bullie, en medelstor hund, och frågade om vi ville komma. Vi gick ner hela familjen så han fick vara där och till sist vågade han gå in i gården. Så jag vill ge en stor eloge till dem, det var så fint, säger hon och fortsätter:

– Hundar ger så mycket tillbaka, så min största rädsla är att han ska leva med skräck för hundar nu, det vore hemskt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.