Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jasmine, 16, satte sig i bilen – fick livet förstört

Jasmine Berglund svävade mellan liv och död.
Jasmine Berglund
Foto: Privat
Familjen upplever att de fått kämpa för att Jasmines rehabilitering ska startas, och själva tvingas ta kontakt med experter runtom i landet.
Foto: Privat
Skadorna var livshotande och Jasmine svävade mellan liv och död.

16-åriga Jasmine Berglund satte sig i passagerarsätet och fick hela livet förstört. 

Hon blev offret när två unga män frontalkrockade i ett ”chicken race”. 

Efter mer än ett år har hon nu fått lämna sjukhuset.

– Vi har ingen verbal kontakt, men det finns ögonkontakt och reaktioner. Hon har en jättejättestor hjärnskada, säger pappa Jerry Berglund.

Jasmine Berglund var skämtsam, omtänksam och litade ”tyvärr alldeles för mycket” på människor.

Kanske var det därför hon satte sig i bilen natten mellan den 7 och 8 september förra året. Kollisionen i Kramfors var kraftig och de två fordon som var inblandade trasades samman. 

– Vid olycksplatsen möttes vi av totalt kaos. Vi kom precis när de tog ur Jasmine ur bilen, säger mamma Tina Berglund.

Jasmine Berglund var skämtsam, omtänksam och litade ”tyvärr alldeles för mycket” på människor.
Foto: Privat

”Fått sitt liv förstört”

Skadorna var livshotande och Jasmine svävade mellan liv och död när hon låg på sjukhuset i Umeå under knappt två veckor. När läget stabiliserades flyttades hon till Sundsvall, där hon vårdats med svåra hjärnskador fram tills nu.

– Vi har känt väldigt länge att hon blir mer och vaken och gör fler och fler tecken på medvetande. Men vi har inte kommit till någon specialistvård och det har vi försökt att få till, säger pappa Jerry Berglund.

Familjen upplever att de fått kämpa för att Jasmines rehabilitering ska startas, och själva tvingas ta kontakt med experter runtom i landet.

Vid sidan av det har en juridisk process hållits. De två förarna anses av Sundsvalls tingsrätt skyldiga till vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. De har dömts till skyddstillsyn och ska utföra samhällstjänst på 200 respektive 160 timmar. Domen har överklagats.

Skadorna var livshotande och Jasmine svävade mellan liv och död när hon låg på sjukhuset i Umeå under knappt två veckor.
Foto: Privat

”Det känns som ett hån mot henne”

– Det har varit jättejobbigt, säger Tina Berglund.

Jerry fortsätter:

– Det hade känts något bättre om man under rättegången sett någon typ av ånger eller samvete, men det gjorde vi inte.

– Det blev inget fängelsestraff heller. Det känns som ett hån mot henne, som fått sitt liv förstört. Vi har fått vårt liv förstört, säger Tina.

Jasmine, nu 17 år, har efter ett år på sjukhus flyttats till ett korttidsboende i Kramfors, i väntan på att bostadsanpassningen i familjens hem ska bli färdig. 

”Visar att hon är med”

Hon kan inte kommunicera verbalt. Men föräldrarna tycker sig se ständiga förbättringar. Ögonkontakt, små rörelser.

I dag står hon på ståbräda två gånger om dagen och cyklar lika ofta.

– Nu när vi började cykla här för två dagar sedan började hon ta över och trampa aktivt. Det är inte exakt hela tiden och inte mycket, utan små stunder. Det visar att hon är mer med än vad man tror, säger Jerry.

Nu är familjen i kontakt med Danderyds sjukhus och har goda förhoppningar om att Jasmine ska få hjälp där. De har också varit i kontakt med neurofysioterapeuten Amad Shayan, som anser att det ofta finns väldigt mycket att göra. 

– Jag tycker att Jasmine förtjänar ett mycket mer intensivt arbete med specialister till att man är säker på vad man kan göra. Och det upplever jag med 99 procent av dem jag träffar, säger han.

Se även:
Lastbilsföraren Candice, 24, omkom i olycka på E6

Candice blev 24 år gammal – hedras med kortege.

Se även:
Tommie dog i trafikolycka – nu får hans sambo hjälp i tv

Sara får nu hjälp i hemmet efter den tragiska olyckan där Tommie dog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.