Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jasenko Selimovic prickas för trakasserier

Jasenko Selimovic.Foto: Cecilia Klintö
Europaparlamentet i Strasbourg.Foto: Petter Oftedal

EU. EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L) varnas efter trakasserier mot den egna personalen.

Beskedet om prickningen lämnades av EU-parlamentets vice talman Ulrike Lunacek strax efter klockan 21 på tisdagen.

Tidigare på dagen var Selimovic själv fåordig.

– Jag väntar med mina kommentarer till beslutet är fattat, sade Selimovic till TT och Sveriges Radio alldeles utanför EU-parlamentets plenisal i Strasbourg.

Uppgifter i DN

Då hade Dagens Nyheter just avslöjat att han kommer att straffas för sin behandling av fyra assistenter som han övertog från partikamraten Marit Paulsen, när han ersatte henne under hösten 2015. Tre av dem har sedan dess slutat. En fjärde är sjukskriven.

Att en utredning pågått är Selimovic fullt medveten om.

– Ja, absolut. Men beslutet om utredningen är jag väldigt förvånad att seriösa medier försöker föregripa. Beslutet är inte fattat, sade Selimovic i eftermiddags.

TT: Har du fått någon information?

– Nej.

"Hot och anklagelser"

Aftonbladet rapporterade redan i våras i år om konflikterna på Liberalernas kontor i EU-parlamentet. Då hade två av medarbetarna fått gå, bland andra kanslichefen Christian Juliusson som ansåg att personalen behandlats ovärdigt och att det inte fanns någon saklig grund till uppsägningarna.

– Jag har fått förtäckta hot och anklagelser som jag inte har kunnat bemöta. Det har varit allt från konspirationsteorier till anklagelser om sabotage, sade han till tidningen.

Selimovic å sin sida hävdade att han under en längre tid varit missnöjd med arbetet som utförts.

– De har fått både skriftliga och muntliga påpekanden och nu har jag startat en process för att avsluta anställningar, sade Selimovic då.

Få kommentarer

Övriga EU-parlamentsledamöter i Strasbourg talar än så länge tyst om uppgifterna om vad utredningen kommit fram till.

"Varje ledamot bär personligt ansvar för sitt agerande inför sig själv och medborgarna", konstaterar ändå Fredrick Federley (C) i ett sms till TT.

Franska ledamoten Elisabeth Morin-Chartier, som ingår i den specialkommitté som behandlat frågan, hänvisar endast till parlamentets presschef. Och han vill varken bekräfta eller förneka.

"Vi kan inte ge någon som helst information om den här typen av frågor förrän parlamentets talman har gjort ett officiellt uttalande", skriver presschefen Jaume Duch Guillot i ett mejl till TT.

Enligt uppgifter till TT ska trakasserianklagelserna mot Selimovic ha tagits upp av EU-parlamentets styrelse i måndags kväll. Officiellt besked om ett eventuellt beslut kan dock endast ges när samtliga inblandande har informerats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.