Järvaveckan, som hålls på Järvafältet i Stockholm där bland annat Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla ligger, anordnades första gången 2016 med syftet att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. När veckan summerades konstaterades det förvisso att antalet besökare kanske inte varit vad man hoppats på, men hyllningarna var ändå många:
”Järvaveckan har förändrat det offentliga samtalet om utanförskapet i Sveriges förorter, från att prata om människorna som bor där till att prata med dem”, skrev David Orlic, vice vd och innovationschef på Prime, i en text i Dagens Media den 11 juli 2017.
2019 hålls veckan, som startade i onsdags, för fjärde gången.
– Järvaveckan behövs mer än någonsin i Sverige. Demokrati är inte bara vart fjärde år när vi väljer våra politiker. Den måste försvaras och förbättras varje år. I områden som Järva och andra socioekonomiskt utsatta områden behöver politikerna komma ännu närmare sina väljare. Därför har vi Järva-veckan varje år, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järva-veckan och The Global Village, i Expressen TV.
För att få ett hum om hur den faktiskt tagits emot av de som bor på Järvafältet, och då inte bara de som besöker Järvaveckan, åkte Expressen till Husby Centrum, där valdeltagandet till höstens riksdagsval inte blev högre än 54,5 procent av de röstberättigade.

– Jag har bott här så länge att du knappt kan föreställa dig, långt innan skjutningarna och det där började, säger en man spontant som passerar en bit från tunnelbanestationen.
En annan man sitter på en bänk utanför Ica med sin brors fru. Han säger att han inte känner till Järvaveckan som pågår, och han är också en av de som nästan hälften som bor här som inte röstade i höstens riksdagsval.
– Det är bara massa löften men sedan händer ingenting. Oavsett vilka partier som vinner märker man ingen skillnad här, och då känns det meningslöst, säger han.
Nader Attiyah bor också här. Han står i vit målarrock och målar på en vägg invid torget. Det är en muralmålning som ungdomar i området röstat fram. När den är klar kommer det att stå ”Alla ska äta” på väggen.
Han är kritisk till Järvaveckan i den form den är nu.
– Vi känner oss inte delaktiga i Järvaveckan. Inte när huvudnumren är partiledarna som det är nu. Det är inte yngre och äldre generationer som möts, som det annars är i föreningslivet. Det mönstret kan man se, säger han.
Vad borde man göra?
– Något som är av oss, för oss.
Lågt förtroende för politikerna
Said Aden sitter och fikar inne på mötesplatsen Folkets Husby tillsammans med vännen Abdisalam Hussein. Han har inte varit på Järvaveckan, men känner till att den finns. Han sträcker fram handen och vickar på den lite skeptiskt när han får frågan om han känner förtroende för politikerna.
– Nja. Kanske lite.
Han säger att den viktigaste frågan av alla är skolan eftersom det är det är en bra skola som ger medborgarna här framtidsutsikter. Han tror att det låga valdeltagandet här beror på att folk i Husby inte tror att politikerna ska göra något för dem. Att de inte får någonting, oavsett hur de röstar.
– Sedan tror jag att många tycker det är svårt att välja. Alla säger nästan samma sak om vad de vill göra för oss här.
– En sak till kan vara att det inte ändras så mycket.

”Pratar om de som bor här – inte med dem”
Abdisalam Hussein, som tidigare engagerat sig politiskt, var på Järvaveckan när den startade i onsdags och säger att han tycker att det generellt är en bra sak. Samtidigt säger han, likt många andra här, att det saknas representation från politikernas sida i största allmänhet.
– Man pratar om de som bor här men inte med dem. Och så kommer man med ganska allmänna förklaringar. Ta idrottsföreningarna. Här ute skriker man efter idrottsledare just nu, och det är jätteviktigt att barn får vara med och idrotta. Det kan förebygga. Men föräldrar här är inte som föräldrar i Danderyd, där någon kanske kan jobba 80 procent och vara på en träning klockan 16, säger han och fortsätter:
– Jag tror att man måste se till förutsättningarna och till exempel öronmärka jobb och så vidare. När det är krav som att man ska ha perfekt svenska blir det som att man har ett sprintlopp där man blandar funktionshindrade med personer som inte är det. Visst, alla får vara med men man vet vem som vinner.
”Nu finns en plattform”
Ubah Musse bor i Kista, som ligger jämte Husby, och är engagerad i Järvaveckan. Hon säger att det är en viktig sak som lyfter hela Järva.
– Innan var vi ensamma, men nu finns det en plattform som lyfter frågorna. Men det är klart, det är inte alltid som folk är nöjda. Men jag ser bara att detta ger positiva möjligheter. Vi ska vara glada för att politikerna vill komma hit och ser området. Det är viktigt.

Vad är din bild om varför det är så lågt valdeltagande här?
– Jag tror det handlar om språkbrist. Om man inte hänger med i nyheterna och sådant är det svårt att rösta. Sedan kommer vissa från länder med diktaturer. Man är inte van.
Järva-veckan är ju bara en vecka om året. Vad bör vi göra för att få fler att rösta och engagera sig politiskt i dessa områden?
– Jag tror man måste börja långt innan. Men det är samma sak här: språket är viktigt. Sedan får man inte glömma att personer måste satsa på sig själva och bli intresserade av samhällets utveckling. Man måste fråga sig: varför bor jag här och vilket liv vill jag ha? För man kan faktiskt påverka mer här än i hemlandet.
