Polistekniker och personal från Arbetsmiljöverket ska på fredagen göra teknisk undersökning på olycksplatsen i Ludvika där tolv människor skadades vid ett broras på torsdagen. Sex av dem är allvarligt skadade.
Enligt landstingets hemsida har de drabbade fått krosskador, klämskador och trauma. Fyra har förts till Ludvika lasarett och en skadad har förts med helikopter till Universitetssjukhuset i Örebro. Övriga sju har förts till Falu lasarett.
Larmet om raset kom in till polisen klockan 14.13 på torsdagen. Händelsen är rubricerad som arbetsplatsolycka.
– Vi har bevakning med poliser på olycksplatsen som är avspärrad. Vi hoppas kunna genomföra teknisk undersökning på fredagen för att fastställa vad som gått snett, säger Jan Materne, vakthavande befäl i polisens region Bergslagen.
– Vi ska också tala med de skadade. Många av dem är polska medborgare eftersom det är ett polskt företag inhyrt. Så vi behöver tolkar, säger han.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att det är mycket viktigt med en grundlig utredning.
– Det här är oerhört allvarligt och jag blir väldigt berörd. Det här är precis det som inte får ske på en arbetsplats, säger hon till TT.
Strax före 16-tiden förklarade biträdande insatsledaren Patrik Åkerlund att ingen mer skadad finns kvar i rasmassorna. Detta efter att man kontrollerat med inblandade företag som räknat in all personal som funnits på arbetsplatsen.
LÄS ÄVEN: Vad vi vet och inte vet om broolyckan i Ludvika
"Hörde en fruktansvärd smäll"
Vittnen beskriver olyckan som mycket dramatisk. Anders Halldén från Jönköping befann sig på en knivmässa alldeles i närheten av järnvägen när raset inträffade.
– Det small något fruktansvärt, det var så det knöt sig i magen, säger han.

Anders Halldén kom till platsen där tre lätt skadade togs om hand av räddningspersonal.
– De hjälpte de tre som ramlat ner i hålet. Jag vet inte om det finns fler skadade där. Här är ett stort pådrag med räddningspersonal nu, även helikoptern har kommit, säger han kort efter händelsen.
Braket hördes till stadshuset
Henrik Schmidt, kommunikatör vid Ludvika kommun, säger att kommunen ser allvarligt på olyckan. Brobygget utförs av Trafikverket på kommunens beställning. Entreprenör är Skanska.
– Kommunledningen jobbar naturligtvis för fullt med ärendet. Det är i sin linda, men vi ser att det är en allvarlig olycka, säger han.

Henrik Schmidt berättar att braket hördes ända till stadshuset.
– Vi visste inte vad det var, det var ett riktigt brak. Det var omöjligt att säga var det kom ifrån, det skulle kunna ha varit åskan, säger han.
Enligt Trafikverkets enhetschef Lars-Erik Håkansson kommer tågtrafiken att vara avstängd på obestämd tid.
– Nu går det inga tåg på ett tag, tågoperatörerna får lösa det på annat vis, säger han till TT.
Håkansson förklarar att det pågick gjutning när olyckan skedde och att ställningarna, som höll upp formen, vek sig. Formen med den lösa betongen i ramlade ner över spårområdet.
Platschefen Lukasz berättar för Aftonbladet att byggnadsställningarna plötsligt gav vika när arbetarna hällt i betongen.
– Alla hamnade under betongen och vi hade stora problem med att dra upp alla våra arbetare ur betongen för de sjönk ner i den och några kantbalkar höll dem uppe. Det var en galen situation, säger Lukasz till Aftonbladet.
– Jag är väldigt glad över att alla våra arbetare fortfarande är vid liv även om 10-11 killar är på sjukhus, säger han.
Järnvägsbro i Ludvika

Polisen skriver på sin hemsida:
"En byggnadsställning i anslutning till en järnvägsbro har rasat i Ludvika centrum. Enligt första uppgifter ska människor ha skadats i samband med raset."
https://twitter.com/polisen_dalarna/status/885479065863544832Hörde en smäll
Totalt har två ambulanshelikoptrar och sju vägambulanser skickats till platsen och räddningstjänsten har satt in alla sina resurser, skriver SVT.
Vittnet Pär Källström från Ludvika befann sig vid platsen strax efter olyckan.
– Vi var på ett evenemang en bit från platsen. Min son hörde smällen när bron föll ihop. Det är en 20-30 meter av bron som rasat, säger han.

Personal från räddningstjänsten jobbar just på på platsen, uppger vittnet.
– Man vet ju inte om det finns arbetare kvar under det som rasat. Man höll på och gjuta på ny en del av järnvägsbron som ska breddas. Sedan har väl alltihop rasat, säger Per Källström några minuter efter raset.
Tågstopp
Enligt Trafikverkets hemsida är flera tågavgångar inställda.

Det rör sig bland annat om SJ-tåg mot Kopparberg, Västerås och Morastrand.
– Det finns ingen prognos än så länge, säger Ulrika Nilsson Lokrantz, presskommunikatör vid Trafikverket, och syftar på när tågtrafiken kommer i gång igen.
Bygget startade i vintras
Av Trafikverkets hemsida framgår att det är bron Kajbron som är under ombyggnad.
"Vi byter ut Kajbron i Ludvika. Med den nya bron ökar trafiksäkerheten och bibehåller förbindelsen mellan Västmanstrand och centrum", skriver Trafikverket på sin hemsida.
Den ursprungliga Kajbron byggdes 1905.
Entreprenör är Skanska och byggnationen påbörjades i januari i år, enligt Trafikverket.
– Det är vår arbetsplats och det pågår gjutning av en ny bro. En av våra underentreprenörer arbetar med gjutningen på platsen, säger Andreas Joons, pressekreterare på Skanska.
– Vi fokuserar på att att ta hand om dem som drabbats. Vi har skickat kristeam till platsen, säger han.
Underentreprenör
Fackförbundet Byggnads har tidigare kritiserat systemet med underentreprenörer och säger att det kan leda till "sämre arbetsplatser".
– Det som har hänt är oerhört tragiskt. Jag lider med de drabbade och deras familjer, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads region Gävle Dala.
– Vi har tidigare kritiserat och även strejkat mot systemet med kedjor av underentreprenörer. Man kan se att de jobb man säljer vidare blir sämre arbetsplatser med sämre arbetsmiljö och att säkerheten kan bli lidande, säger han.
"Entreprenörskedjor riskmoment"
Också arbetsmarknadsminister Ylva Johansson anser att det är viktigt att säkerheten tryggas i entreprenadkedjor.
– Entreprenörskedjor bedömer jag som ett riskmoment, särskilt i de fall där man har utländska entreprenörer som inte har något skyddsombud, säger hon till TT – och påpekar att hon inte vet om så var fallet på olycksplatsen i Ludvika.
Skanskas presstalesman Andreas Joons säger att underentreprenörer måste följa Skanskas standard och regler.
– Våra regler och uppförandekoder omfattar också underentreprenörer. De får utbildning i vilka krav och vilken standard de ska leva upp till, säger han.