Här i Jared Loughners hem hittades ett kassaskåp där han förvarade ett kuvert med ord som visar att han planerade blodbadet i Tucson. Foto: AP och Reuters
Här i Jared Loughners hem hittades ett kassaskåp där han förvarade ett kuvert med ord som visar att han planerade blodbadet i Tucson. Foto: AP och Reuters

Jared Loughner gömde sina mordplaner i ett kassaskåp

Publicerad
Uppdaterad
Jared Loughner hade mordplanen inlåst i ett kassaskåp i sitt rum.
I mordplanen stod även kongressledamoten Gabrielle Giffords namn.
Nu misstänks 22-åringen för mord och mordförsök på Giffords och 19 andra.
FBI-chefen Robert Mueller bekräftade på söndagen att den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords var måltavlan i vansinnesdådet i Tucson, Arizona.
I gärningsmannen Jared Loughners hem finns också klara bevis på att så var fallet.
Utredare har tagit ett brev som låg inlåst i ett kassaskåp i beslag. I brevet står det meddelanden som "jag planerade i förväg" och "mitt lönnmord", skriver AP. I meddelandena nämns också Giffords namn.

I rätten på måndag

Gabrielle Giffords hade annonserat om det torgmöte hon skulle hålla, där väljarna skulle få komma fram och ställa frågor, på sin hemsida.
Loughner befann sig på platsen med sin Glock 9 millimeter och sköt Giffords i huvudet och hon kämpar nu för sitt liv. Han sköt ihjäl sex personer dog, varav en nioårig flicka, skadade 19 personer.
Den medelålders vita man som polisen kopplade till utredningen är avskriven, Loughner utförde attentatet på egen hand.
Nu har fem formella anklagelsepunkter riktats mot honom.
22-åringen misstänks för bland annat mord och mordförsök mot Gabrielle Giffords och 19 andra.
På måndag kommer Jared Loughner att ställas inför domstol.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag