Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Japans plan: Vill dumpa radioaktivt avfall i havet

Så kan Europas väder förändras.
Tankar med vatten som förorenades då kärnkraftverket Fukushima förstördes.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rök vid Fukushima 21 april 2011.Foto: AP / AP TOKYO ELECTRIC POWER CO.
Choi Won-ho, chef på det sydkoreanska vetenskapsministeriet.Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här inträffade olyckan 2011.Foto: Google Maps

Japan kan behöva dumpa radioaktivt avfall i havet, meddelar landets miljöminister Yoshiaki Harada.

– Det enda alternativet kommer vara att hälla ut det i havet och späda ut det, förklarade han på en presskonferens under tisdagen, rapporterar Reuters.

Energibolaget Tokyo Electric har samlat ihop mer än en miljon ton radioaktivt vatten från avkylningssystemet som användes på kärnkraftverket Fukushima som förstördes i en jordbävning och tsunami 2011.

– Det enda alternativet kommer vara att hälla ut det i havet och späda ut det, sa den japanska miljöministern Yoshiaki Harada på en presskonferens i Tokyo i tisdags.

– Hela regeringen kommer diskutera det här, men jag vill också ge er min åsikt.

Den japanska regeringen ska motta en rapport från en expertpanel innan man fattar ett slutgiltigt beslut om huruvida det radioaktiva avfallet ska dumpas i Stilla havet.

Oro i Sydkorea – kallade in ambassadör

Regeringens generalsekreterare Yoshihide Suga förtydligade på en annan pressträff att Yoshiaki Haradas uttalande utgjordes av ”personliga åsikter”.

Anläggningen som förvarar avfallet har meddelat att man kommer få slut på plats att förvara avfall år 2022.

Närliggande Sydkorea håller ögonen på Japan och kallade nyligen till sig en japansk ambassadör för att förhöra honom om vad man ämnar göra med det radioaktiva avfallet.

Sydkoreas utrikesministerium har i ett uttalande berättat att man uppmanat Japan att fatta ett ”klokt och genomtänkt beslut” i frågan.

Relationerna i östra Asien är redan ansträngda efter en dispyt kring ersättningen till koreaner som tvingats arbeta i japanska fabriker under andra världskriget.

Mer om klimat:

Greta Thunberg anlände till New York och möttes av en stor folksamling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.