Satellitbilden visar den nordkoreanska aktiviteten.
Satellitbilden visar den nordkoreanska aktiviteten.

Japans hot mot Nordkoreas raket

Publicerad

Om Nordkoreas raket närmar sig japanskt luftrum kommer den att skjutas ner.

Det är ordern från Japans försvarsminister Naoki Tanaka.

Samtidigt visar satellitbilder att Nordkorea att protesterna inte har någon verkan - förberedelserna går vidare med full kraft.

Nordkorea meddelade för ett par veckor sedan att man tänker skjuta upp en satellit som ska krets omkring jorden. Enligt diktaturen är uppskjutningen helt fredligt sinnad och en del av hyllningarna inför hundraårsminnet av president Kim Il-Sungs födelse.

Protester

Planen har mötts av kraftiga protester från omvärlden. USA, Sydkorea och Japan misstänker att det snarare handlar om ett militärt test av långdistansrobotar. Nu visar satellitbilder att förberedelserna, trots protesterna, är i full gång.

Aktiviteterna på platsen har pågått sedan åtminstone förra veckan och: ”under förutsättning att inget större bakslag inträffar så kommer raketen kunna skjutas upp som planerat”, skriver analytiker från amerikansk-koreanska institutet på Paul H. Nitze School of Advanced International Studies.

Planen är att skjuta upp raketen någon gång mellan 12 och 16 april och tidigt på fredagsmorgonen kom ordern från Japans försvarsminister Naoki Tanaka. Om raketen på något vis hotar japanskt luftrum så kommer den att skjutas ner.

- Jag har fått regeringens godkännande, sa han till reportrar i Tokyo.

Passerar västra Japan

Raketen beräknas passera över västra Japan någon gång mellan den 14 och 16 april och oron är stor för vad som kan hända om uppskjutningen misslyckas eller om delar av raketen faller ner.

Enligt ett uttalande från det japanska utrikesministeriet kommer man nu att skicka ut tungt utrustade jagare i Stilla havet och Östkinesiska havet. Man planerar även att sätta upp försvarssystem i Okinawa och Tokyo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag