Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Japan: Vi har misstankar om Kim Jong-Uns hälsa

Nya bilder i början av maj uppgavs visa en frisk Kim Jong-Un.
Mår Kim Jong-Un bra? Det är en fråga som Japans försvarsminister, Taro Kono, ställer sig efter Kim Jong-Uns märkliga månader.
Foto: æÚÙéÆÆéÄÖÄ¿¡ç€Ÿ / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Yo-jong, Jong-uns syster, spekuleras vara högaktuell att efterträda brorsan vid ett eventuellt frånfälle.
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreas president Moon Jae-in och Kim Jong-un.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Japans försvarsminister Taro Kono.
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mår Kim Jong-Un bra? 

Det är en fråga som Japans försvarsminister, Taro Kono, ställer sig efter Kim Jong-Uns märkliga månader. 

– Vi har misstankar gällande hans hälsa. Det har varit märkliga förflyttningar, för att han vill undvika att bli smittad, säger Kano enligt The Sun. 

Det är brittiska Daily Mail som rapporterar att den japanske försvarsministern Kono har ”misstankar” om hur allt faktiskt är ställt med den nordkoreanske diktatorn. 

11 april i år gick Kim Jong-Un mer eller mindre under jorden och missade den för Nordkorea så viktiga ”Solens dag”, 15 april. Dagen firas till minne av nekrokratins grundare, och tillika Kim Jong-Uns farfar, Kim Il-Sung.

I tre veckor, fram till 1 maj, höll sig Kim Jong-Un undan rampljuset och det ryktades om att han under den perioden var allvarligt sjuk och tvingades till en hjärtoperation. 

Det dåliga levernet kan ligga bakom

Kim Jong-Un är känd för sin dåliga kosthållning. Han är överviktig, röker och ska heller inte hålla igen på måltiderna.

Detta, i kombination med coronapandemin, kan vara en av orsakerna till att Kim Jong-Un höll sig undan i april. Men sedan återkomsten i offentligheten har han synts till vid färre tillfällen än vanligt.

– Vi har misstankar gällande hans hälsa. Det har varit märkliga förflyttningar, för att han vill undvika att bli smittad, säger Taro Kono enligt The Sun

På frågan vad problemet med Kim Jong-Un kan vara svarade den japanske försvarsministern att han inte kunde delge underrättelsematerial offentligt.

Relationen med Sydkorea är i gungning

Den senaste tiden har tidigare nordkoreanska medborgare som flytt till Sydkorea skickat över informationsblad med hjälp av ballonger över gränsen till Nordkorea. 

Den nordkoreanske ledares syster, Kim Yo-jong, ska ha upprörts så till den milda grad att hon beordrade sprängningen av ett gränskontor den 16 juni i år.

Se explosionen som diktatorns syster beordrade

Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.