Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydkoreas varning: "Utrota Nordkoreas ledning"

Projektilen som avfyrats av Nordkorea ska ha passerat ovanför Japan och landat i havet. Foto: AP / TT
Skräckslagna japanska invånare uppmanades söka skydd när roboten var på väg. Foto: AP / TT
Foto: RODONG SINMUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea sköt upp ytterligare en robot mot Japan på tisdagen och höjde därmed kristemperaturen i världen igen.

Bara timmar efter robotuppskjutningen fällde Sydkorea åtta bomber på en testplats nära den nordkoreanska gränsen som en del i en militärövning – men också som en varning om Kim Jong-Un inte upphör med sina kärnvapenhot.

– Våra flygstyrkor kommer att utrota Nordkoreas ledning med vår starka anfallsförmåga, säger Lee Kuk-no, överste i den sydkoreanske armén, enligt Daily Mail. 

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un var personligen närvarande när roboten avfyrades, rapporterar Nordkoreas officiella nyhetsbyrå. De skriver dessutom att avfyrandet ska ha varit ett hot mot Guam, enligt The Guardian.

För första gången sedan 2009 avfyrade Nordkorea en robot över Japan. Robotuppskjutningen från den slutna diktaturen fick Japans regering att utlösa varningssystemet J-Alert – med textmeddelanden till alla invånare i norra Japan om att söka skydd i en "robust byggnad eller källare".

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un var själv på plats när raketen avlossades på tisdagen, rapporterar Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA, enligt AP. 

"Kim Jong-Un belåten"

Han uttryckte sin stora belåtenhet med det framgångsrika robotprovet och sade att Nordkorea ska fortsätta att granska "USA:s uppträdande" innan man beslutar om fortsatta aktioner, skriver KCNA.

De skriver även att den senaste roboten ska ha varit ett konkret hot mot Guam. 

– Det är ett första steg i den koreanska arméns militära operation i Stillahavsområdet och ett viktigt steg i att tygla Guam, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.

Roboten hade en 270 mil lång bana och passerade Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar, innan den slog ned i havet och gick i tre bitar. 

– Det är ett allvarligt hot mot vår nation som saknar motstycke, säger Japans högsta politiska tjänsteman, regeringssekreterare Yoshihide Suga.

Nordkoreas senaste missiltest

Klockan 05.57 på tisdagsmorgonen avfyrade Nordkorea en robot mot Japan.

Roboten färdades 270 mil innan den slog ner i Japanska havet.

Den japanska regeringen skickade ut ett varningslarm tv och radio och uppmanade invånarna att ta skydd.

Japan kallar missiltestet "ett allvarligt hot mot vår nation som saknar motstycke."

Med anledning av robottestet kallade FN:s säkerhetsråd till ett extrainsatt möte på tisdagen.

Nordkoreas missiltest har ökat spänningarna mellan framför allt USA och Nordkorea men har även provocerat Japan och Sydkorea. Kim Jong-Un hotade nyligen att sända robotar mot Japan och mot havet nära den amerikanska militärbasen Guam i Stilla havet.

Donald Trump har varnat Nordkorea och sagt att landet kommer att mötas av "eld och vrede", om regimen inte upphör med sina hot.

Kim Jong-Uns svar på tal blev att hota med ett "okontrollerbart kärnvapenkrig" och att han skulle utplåna det amerikanska fastlandet genom att "förvandla det till aska".

FN:s säkerhetsråd i krismöte om Nordkorea och Kim Jong-Un

Han understryker att avfyrandet av roboten är ett klart brott mot FN:s resolutioner och säger att Japan ska agera i nära samarbete med USA, Sydkorea och andra berörda nationer för att besluta om en reaktion.

Japans högsta politiska tjänsteman, regeringssekreterare Yoshihide Suga. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Med anledning av missiltestet har FN:s säkerhetsråd kallat till ett extrainsatt möte under tisdagen, det efter påtryckningar från både Sydkorea, Japan och USA.

Kina: "Gränsen är nådd"

Även Kina har uttalat sig om robotuppskjutningen. I ett skarpt uttalande om situationen med Nordkorea säger utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying att "gränsen är nådd" när det gäller spänningarna på Koreahalvön och manar till återhållsamhet. 

https://twitter.com/AFP/status/902438548086734848

Kina återupprepade även kraven på fredssamtal mellan parterna.

– Press och sanktioner mot Nordkorea kan inte lösa frågan, sa Hua Chunying.

Även Ryssland har uttalat sig och säger att landet är "extremt oroat" över situationen i Nordkorea.

– Vi ser en tendens till eskalering ... och vi är extremt oroade över den utvecklingen, säger Sergej Ryabkov, landets vice utrikesminister, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Den här bilden publicerar Nordkoreas propagandabyrå Uriminzokkiri. Det är sydkoreanska Yonhap som publicerat den. Foto: Yonhap

Nordkoreas robot över Japan inget hot mot USA

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att Nordkorea avfyrat en robot, men säger att den inte utgjorde något hot mot Nordamerika.

Japans premiärminister Shinzo Abe försäkrar sina oroliga medborgare att han ska göra allt i sin makt för att skydda dem.

– Vi ska göra vårt yttersta för att beslutsamt skydda folkets liv, sade han innan regeringen och den militära ledningen höll ett krismöte med anledning av den nordkoreanska roboten.

Sydkoreas varning: "Utrota Nordkoreas ledning"

Bara timmar efter Nordkoreas missiltest genomförde Sydkorea en militärövning. Fyra stridsplan, av modellen F-15K, släppte då åtta MK84-bomber över en simulerad måltavla i den nordöstra Gangwon-provinsen, fem timmar utanför Seoul. Vid en presskonferens efter militärövningen sa Yoon Young-Chan, talesman för den sydkoreanska regeringen, att Sydkorea ville "visa upp en stark bestraffningsförmåga mot Nordkorea".

Sydkorea svarade med att bomböva nära gränsen mot Nordkorea. Foto: SOUTH KOREA AIR FORCE / EPA / TT

– Om Nordkorea hotar det sydkoreanska folkets säkerhet och Sydkoreas allians med USA med sina kärnvapen och missiler kommer våra flygstyrkor att utrota Nordkoreas ledning med vår starka anfallsförmåga, säger Lee Kuk-No, överste i den sydkoreanske armén, i en video, enligt Daily Mail.  

Donald Trump: Alla alternativ mot Nordkorea är möjliga

"Världen har tagit emot Nordkoreas budskap klart och tydligt: den här regimen har signalerat sitt förakt för sina grannar och för alla medlemmar i FN", säger Donald Trump i ett uttalande och fortsätter:

"Hot och destabiliserande åtgärder ökar bara Nordkoreas isolering i regionen och runtom i världen."

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Trump övervägs nu flera åtgärder mot Nordkorea.

"Alla alternativ är möjliga", säger han i uttalandet.

Nordkoreas robotar kan nå USA

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har genomfört en lång rad robotprov under det senaste året med avsikt att förbättra landets offensiva kapacitet. Och, varnar många bedömare, för att kunna utrusta robotarna med kärnstridsspetsar. Han hotade nyligen att sända robotar mot Japan och mot havet nära den amerikanska militärbasen Guam i Stilla havet.

Efter två framgångsrika robotprov den senaste månaden har Nordkorea av allt att döma förmågan att skjuta robotar med större delen av USA inom räckvidd.

Japans premiärminister Shinzo Abe har diskuterat nya hotet med Donald Trump. Foto: AP/ TT

Ökar spänningen Nordkorea – USA

Nordkorea avlossade tre ballistiska kortdistansrobotar i lördags och nu en fjärde mot Japan. Det ökar på nytt spänningen med USA. För några veckor sedan hotade president Donald Trump att möta det nordkoreanska robothotet med "eld och raseri", alltså med ett massivt motangrepp.

Den sydkoreanska översten Lee Kuk-no lovade att "utrota" den nordkoreanska ledningen. Foto: SOUTH KOREA AIR FORCE HANDOUT / EPA / TT

Den upphetsade krigsretoriken mellan Nordkoreas och USA:s ledare fick många bedömare och politiker att varna för att minsta snedsteg eller missuppfattning kunde utlösa blodig konfrontation mellan de båda kärnvapenmakterna.

 

LÄS ÄVEN: Nordkoreas mystiska specialförband 

 

Den senaste roboten över Japan kom samtidigt som USA och Sydkorea genomför stora militärövningar på södra delen av Koreahalvön. Tiotusentals soldater från de båda länderna deltar i övningarna, som Nordkorea betraktar som mycket provocerande – och kan vara en anledning till att Kim Jong-Un beslutade att skjuta mot Japan just nu

Projektilen ska ha passerat Japan 06.06 lokal tid och slagit ned i Japanska havet.

Japanska myndigheter skickade ut ett textmeddelande där de uppmanade människor i nordöstra Japan att söka skydd omedelbart.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/902286136554422274
Japanska tv-kanalen NHK.

Även Pentagon bekräftar uppgifterna, enligt Reuters.

 – Vi kan bekräfta att missilen som avfyrades från Nordkorea passerade över Japan. Vi håller på att utvärdera detta, säger Rob Manning, presschef på det amerikanska försvarsdepartementet, enligt ABCNews.

 

https://twitter.com/willripleyCNN/status/902286035949903872

Reaktion från USA väntas efter Nordkoreas robot

USA och Sydkorea har just nu en militär övning i området.

– Nordkorea brukar agera häftigt på den här övningen. Det som är allvarligare än det här är att roboten verkar ha passerat Japan, säger Mats Larsson, Expressens utrikesredaktör.

 

LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Detta är precis vad världen har fruktat 

 

– Vi får väl se hur reaktionen blir från USA. Jag skulle tro att den kommer snart, säger Mats Larsson.

Tidigt på tisdagsmorgonen bekräftades att Abe och Trump talat med varandra i telefon i 40 minuter och att de kommit överens om att "ytterligare förstärka pressen på Nordkorea".