Här i reaktor 1 på Fukushima 1 inträffade troligen en härdsmälta, medger kabinettsekreteraren Yukio Edano.
Här i reaktor 1 på Fukushima 1 inträffade troligen en härdsmälta, medger kabinettsekreteraren Yukio Edano.

Japan medger trolig härdsmälta

Publicerad
Uppdaterad
Risken för en partiell härdsmälta i reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 1 är stor.
Det säger en kabinettsekreteraren Yukio Edano dagen efter explosionen i en annan reaktor.
Han medger också att det är troligt att en härdsmälta faktiskt inträffade i reaktor 1 i går.
Det kritiska läget vid kärnkraftverket i Fukushima eskalerar. Efter att nödkylningssystemet kollapsat även i reaktor 3 under lördagskvällen släppte man under natten ut radioaktiv ånga från reaktorn för att minska trycket. Ändå var risken för en partiell härdsmälta stor tidigt på söndagsmorgonen, säger kabinettsekreteraren Yukio Edano enligt AP.
- Vi vidtar åtgärder utifrån detta antagande, säger han och berättar att strålningsnivåerna under ett tag var över den tillåtna, men att de nu sjunkit igen.

Stavar exponerades för luft

Vad som hände i reaktorn var att den överhettades så att kylvattnet dunstade och toppen på bränslestavarna nådde tre meter över vattenytan, vilket ökade risken för en härdsmälta.
Stavarna exponerades för luften en stund innan teknikerna lyckades täcka dem med vatten igen.

Trolig härdsmälta

Edano medgav också att det var troligt att det faktiskt redan inträffat en härdsmälta på reaktor 1, samma reaktor som i går drabbades av en explosion.
- Vi tror att det verkligen skett en härdsmälta där, säger Edano.
Omkring 170 000 människor har beordrats att evakuera ett område på en radie av två mil från kärnkraftverket i Fukushima.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag