Japan börjar starta upp reaktorer igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Många protesterade mot att reaktorerna startas.
Foto: Jiji Press/Scanpix

Japan har börjat återstarta den första kärnkraftsreaktorn efter katastrofen i Fukushima. Det sker trots stora protester från en växande antikärnkraftsrörelse.

Tekniker började på söndagen återstarta en reaktor vid kärnkraftverket i Oi. Det blir den första reaktorn som aktiveras i Japan sedan jordbävningen och tsunamin slog ut kylsystemet i Fukushima i mars 2011.

Efter katastrofen har landets 50 reaktorer stängts efter hand. Den senaste stängdes ner i början av maj för översyn och i snart två månader har Japan varit utan kärnkraftsel, vilken före Fukushima svarade för en tredjedel av Japans elproduktion.

Grönt ljus

Den 16 juni gav Premiärminister Yoshihiko Noda grönt ljus för återstart av två reaktorer i Oi, som drivs av bolaget Kepco.

Beslutet kan bana väg för att fler av Japans 50 reaktorer startas på nytt. Det innebär en seger för kärnkraftsindustrin och avspeglar regeringens oro över de ekonomiska konsekvenserna om kärnkraften överges.

Hundratals människor demonstrerade utanför kraftverket under återstarten. Motståndet mot kärnkraft har blivit allt högljuddare och i fredags demonstrerade tiotusentals i Tokyo i protest mot beslutet att börja producera kärnkraftsel igen. Det är en ovanlig manifestation i ett land där stora protestyttringar är sällsynta.

Tycker du att Sverige ska stänga sina kärnkraftverk?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.