YTTERLIGARE EN EXPLOSION. Sent i natt skedde en explosion även i en tredje reaktor på kärnkraftverket Fukushima. Samtidigt kom uppgifter från japanska regeringen om risk för betydligt högre strålning än tidigare befarat. Foto: All over press
YTTERLIGARE EN EXPLOSION. Sent i natt skedde en explosion även i en tredje reaktor på kärnkraftverket Fukushima. Samtidigt kom uppgifter från japanska regeringen om risk för betydligt högre strålning än tidigare befarat. Foto: All over press

Japan anklagas för att mörka hotet om radioaktivt utsläpp

Publicerad
Uppdaterad
Tre av deras reaktorer har redan exploderat.
Nu anklagas kärnkraftbolaget Tepco för att mörka uppgifter om det radioaktiva hotet.
- Man ska ifrågasätta all information som kommer från dem, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH.
Det japanska kärnkraftbolaget Tepco har ifrågasatts i åratal efter att det vid flera tillfällen framkommit att de struntat i att rapportera allvarliga incidenter som skett vid någon av deras reaktorer.
Efter de senaste dagarnas totalhaveri vid kärnkraftverket Fukushima 1 har deras trovärdighet knappast ökat.
De anklagas nu för att försöka mörka nivån på den radioaktiva strålning som läcker ut från de kollapsade reaktorerna.

"De utelämnar information"

I går gick redovisade Tepco strålningshalter på 4 mikrosievert per timme.
Samtidigt presenterade den japanska strålsäkerhetsmyndigheten Nisa egna mätningar som visar att den högsta strålningshalten i går eftermiddag låg på 680 mikrosievert per timme.
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, är kritisk:
- När det gäller information från Tepco ska man alltid dubbelkolla med en annan källa, säger han.
- De har inte direkt ljugit, men de väljer att utelämna information.
Strålningshalten 680 mikrosievert är inte farlig i sig, det krävs att en person utsätts för sådan strålning under flera veckor för att risken för cancer ska öka.
Men Janne Wallenius ifrågasätter ändå att Tepco uppgett en mycket lägre strålningshalt än de japanska myndigheterna.
- Den japanska kärnkraftsindustrin har vid ett flertal tillfällen underlåtit att rapportera brister i säkerheten, säger han.

USA-fartyg utsatt för moln

Närmare 200000 människor har hittills evakuerats inom två mil från kärnkraftsverken i Fukushima. Men strålningen har nått betydligt längre.
Det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan befann sig 16 mil från kärnkraftverken, i havet utanför Sendai, när det åkte rakt igenom ett radioaktivt moln.
På bara en timme utsattes besättningen för en strålningsdos som är normal att få i sig på en månad, skriver New York Times. Enligt tidningen har även helikoptrar tio mil norr om kärnkraftverken fått en beläggning av det radioaktiva avfallet cesium-137 och jod-121.

Inget kritiskt utspel i går

Generaldirektören för FN:s atomenergiorgan IAEA, Yukiya Amano, var i går försiktig med att kritisera Tepco.
- Det är osannolikt att det här ska utvecklas till ett nytt Tjernobyl, sa han vid en presskonferens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag