Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janukovytjs brev till Putin: Ta hit armén

Foto: Ivan Sekretarev

Den avsatta ukrainska presidenten Viktor Janukovytj ska i ett brev ha bett Rysslands president Vladimir Putin att invadera Ukraina för att rädda landet.

"Under västerländskt inflytande sker terror och våld helt öppet", skriver Janukovytj bland annat.

"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka", twittrar utrikesminister Carl Bildt i en kommentar till brevet.

FN:s säkerhetsråd höll under måndagskvällen sitt tredje krismöte på fyra dagar med anledning av Rysslands invasion av den ukrainska Krimregionen.

Frankrike, Storbritannien och USA hörde till de stater som uppmanade Ryssland att dra tillbaka sina trupper från Ukraina, men landet framhärdar i att stanna på Krim.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin rättfärdigade under mötet invasionen med ett brev skrivet av Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj, där denne ber Vladimir Putin att invadera Ukraina för att återupprätta ordning och stabilitet i landet.

"Kaos och anarki råder"

"Ukraina är på randen till ett inbördeskrig. Kaos och anarki råder i landet. Under västerländskt inflytande sker terror och våld helt öppet. Människor åtalas på grund det språk de talar och för sina politiska ståndpunkter.

Därför kontaktar jag Rysslands president, herr Putin, och ber honom att använda Rysslands armé för att återupprätta legitimitet, fred, lag och ordning, stabilitet och för att försvara Ukrainas folk", skriver Viktor Janukovytj, enligt den ryska FN-ambassadören.

Men den avsatta presidentens argument för invasionen fungerade dåligt på de övriga medlemmarna i säkerhetsrådet.

– Den ryska militära aktionen är inte en aktion för att försvara mänskliga rättigheter. Den är en överträdelse av internationell rätt, sa USA:s FN-ambassadör Samantha Power bland annat.

Jämförs med norsk diktator

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gick ännu längre när han under tisdagsmorgonen jämförde Viktor Janukovytj med den norska förrädaren och diktatorn Vidkun Quisling på Twitter.

"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka", skrev Carl Bildt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.