Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janukovytj: Jag är den rättmätiga presidenten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Avsatte presidenten Viktor Janukovytj talade från den ryska staden Rostov och kallade sig för "den rättmätiga presidenten i Ukraina".
Foto: AP

På fredagen talade Viktor Janukovytj för första gången sedan han avsattes av det ukrainska parlamentet och lämnade Ukraina.

I den ryska staden Rostov framträdde Janukovytj på en presskonferens, där han kallade sig "den rättmätiga presidenten i Ukraina".

I lördags, den 22 februari, avsattes Viktor Janukovytj efter veckor av dödliga kravaller i Ukrainas huvudstad.

Från sin tillflyktsort i ryska Rostov, ungefär 10 mil från den ukrainska gränsen, talade han för första gången.

Under presskonferensen uppgav Janukovytj att han fortfarande ser sig som Ukrainas president.

– Om presidenten inte avgår enligt konstitutionen, och är vid liv - som ni kan se att jag är - och inte åtalas för brott mot staten så är han fortfarande president, säger Janukovytj.

Menar att han inte har flytt landet

Han kallade också presidentvalet i maj för illegalt, och berättade att han inte tänker ställa upp.

Janukovytj berättar även att det finns en hotbild mot honom och hela hans familj, men att hans vistelse i Ryssland inte handlade om någon landsflykt. Beslutet fattades enligt Janukovytj av hans säkerhetspersonal.

– Jag kommer att vara tillbaka i Ukraina så fort jag bedömer att jag och min familj är säkra, säger han under presskonferensen.

Samtidigt berättar den avsatte presidenten att hans bil besköts på vägen ut ur landet.

– Jag blev beskjuten med automatvapen, säger Janukovytj.

Under tiden i Rostov bor familjen hos en vän.

Inte träffat Putin

Han fortsatte med att han ännu inte träffat ryske presidenten Vladimir Putin, men att de talats vid på telefon.

– Vi kom överens om att så fort Rysslands president har möjlighet att träffa mig så ska vi mötas, säger Janukovytj.

Han sa även att han förvånades över att Putin inte agerat.

Viktor Janukovytj fick också frågor angående oppositionsledaren Julia Tymosjenko, som under kritiserade former 2011 dömdes till sju års fängelse för maktmissbruk.

Samma dag som Janukovytj avsattes frigavs Tymosjenko.

Under presskonferensen sade han att "han aldrig önskat henne något ont", och att det "är upp till det ukrainska folket om hon kommer tillbaka till politiken".

Enligt The Guardian sa Janukovytj att hennes frigivande "är en fråga som man måste se ur en rättslig synvinkel"

– Tymosjenko kostade Ukraina 20 miljarder dollar med det omtvistade gasavtalet, säger han under presskonferensen, och hänvisar till det avtal mellan Ukraina och Ryssland som låg till grund för hennes fängelsedom.

"Fascistiska ungdomar"

När Janukovytj får frågan hur han ställer sig till att han kan ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag säger han att det krävs en "oberoende utredning i Europarådet".

Han uttalade sig samtidigt om den senaste tidens våldsamma kravaller på Majdan i Kiev. Janukovytj skyllde på "fascistiska ungdomar", enligt TT.

– De respekterar inte de överenskommelser som gjorts av oss och av andra länder, säger han och tillägger att det "normala" livet måste återgå i Ukraina.

Samtidigt hävdade Janukovytj att ukrainsk polis "var obeväpnad" i de första konfrontationerna med demonstranterna.

Enligt The Guardian säger Janukovytj att han aldrig gav order om att skjuta "men polisen har rätt till självförsvar, speciellt om det har förekommit attacker mot polisen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.