Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Januaripartierna saknar plan för hotet från oppositionen

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / TT NYHETSBYRÅN

Oppositionens planer på att riva upp flera reformer ur budgeten för att finansiera nya miljarder till kommunerna riskerar att försätta hela januarisamarbetet i gungning. 

I dagsläget saknas en plan för hur regeringen och dess två samarbetspartier C och L ska agera om M, V, KD och SD fäller det utpekade ingångsavdraget, en mångmiljardreform som varit mycket viktigt för Centern, samt Miljöpartiets satsning på så kallad utvecklingstid. 

Från S varnar man nu för långtgående konsekvenser för möjligheten att regera landet.

Förhandlingarna mellan Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fortsatte under tisdagen. Och ska man tro representanter för de respektive partierna ser utsikterna att enas goda ut. 

Det som i så fall väntar kan skapa stor politisk turbulens, och bli regeringen Löfvens hittills i särklass största politiska bakslag under mandatperioden. 

Det oppositionspartierna nu förhandlar om är en extra ändringsbudget för att tillskjuta mer pengar till kommuner och regioner, utöver de 5 miljarder regeringen utlovade på måndagen, och som ska komma i vårbudgeten i april. 

Men det är inte själva kommunpengarna i sig som är det mest känsliga, utan det faktum att oppositionspartierna också tänker sig enas om en finansiering, och redan pekat ut två av regeringens reformer som man säger sig vara beredda att riva upp för att frigöra reformutrymme till kommunsatsningen. 

Centerns profilreform hotas

Det handlar om ingångsavdraget, som är en av Centerpartiets riktiga profilreformer med sänkt arbetsgivaravgift för nyanlända och andra grupper som står långt från arbetsmarknaden. Reformen, som står inskrivet i januariavtalet, skulle införas 1 juli i år och beräknades kosta 1,7 miljarder kronor. 

Men reformen är mer kostsam än så och regeringen har räknat med att den redan nästa år skulle vara uppe i en kostnad på 4,8 miljarder och 6,2 året därpå. 

Det är därmed en av de mer kostsamma reformerna i januariavtalet som oppositionen nu ställt in siktet på.

Den andra reformen som hotas är Miljöpartiets satsning på utvecklingstid, som är ett omarbetat förslag av det gamla friåret. En reform som regeringen räknat med ska kosta drygt 200 miljoner kronor i år, för att sedan stiga i kostnad till 1 miljard 2022. 

Frågan är nu vad som händer om reformerna, som varit centrala för både Centern och Miljöpartiet, stoppas. 

”Ett helt nytt läge”

Expressen har pratat med företrädare för alla januaripartierna, och det är tydligt att man är tagna på sängen av det som nu tycks vara på väg att ske och att det saknas en plan för hur man ska agera om reformerna rivs upp. 

– Det är klart att det här innebär ett helt nytt läge om det bildas en majoritet emot oss på det här sättet, säger en företrädare i ett av samarbetspartierna.

Inom S är irritationen stor. Flera Expressen pratar med pekar på att agerandet i praktiken kommer göra det mycket svårare att regera landet i minoritet. Och från S-håll varnar man också Vänsterpartiet för att driva fram ett nyval efter att ha fällt en socialdemokratisk regering tillsammans med Sverigedemokraterna.

Att det skulle gå så långt som till en regeringskris och ett potentiellt nyval är det dock få som tror på i dagsläget. 

När oppositionen gick samman mot den planerade reformeringen av Arbetsförmedlingen i höstas valde regeringen att backa, men då handlade det om en mindre justering av reformen. Den här gången är det tal om att riva upp planerade prestigesatsningar och ett kraftigt ingrepp i regeringens ekonomiska politik. 

Dessutom är det inte omöjligt att ytterligare reformer kan komma att stoppas. 

Statsvetare: Skapar helt ny praxis

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och därmed även adjungerad i S verkställande utskott. 

Han pekar på hur agerandet enligt honom urgröper de ordnade budgetprocesser Sverige haft under en längre tid. 

– Om man driver igenom det här skapar man en helt ny praxis som försvårar för minoritetsregeringar att regera landet framöver, även för M-ledda regeringar, säger han.

Om Centern och Miljöpartiet kan tänka sig att svälja förtreten och gå vidare blir det mer lätthanterligt för januaripartierna, men om de kräver kompensation i form av andra dyra reformer och omförhandlingar av januariavtalet blir det betydligt mer komplicerat, tror Ulf Bjereld.

– Detta är oprövad mark och ett helt nytt läge och då finns det nog ingen färdig strategi för hur det ska hanteras, säger han.

För januarisamarbetet skulle det både kunna innebära att partierna svetsas samman än mer, men det kan också gå åt precis motsatt håll och skapa stora spänningar i samarbetet, menar Bjereld.

Striden om välfärden:

• September 2019. Regeringen lägger fram budgeten och satsar 5 miljarder på kommuner och regioner. Det överraskar många – inte minst inom S – att det inte kommer mer pengar med tanke på behoven.

• 14 januari 2020. M-ledaren Ulf Kristersson håller pressträff och kräver en extra ändringsbudget med ett räddningspaket för välfärden. Partiet vill satsa 3 miljarder kronor på kommuner och regioner, och 2,6 miljarder på polisen och rättsväsendet. 

För att finansiera satsningen vill man riva upp flera av regeringens reformer och banta biståndet. 

• Vänsterpartiet kräver 10 miljarder till kommunerna och svarar snabbt att man vill förhandla med M och KD (som kräver 6,7 miljarder). 

V säger också ja till att riva upp det föreslagna ingångsavdraget och satsningen på utvecklingstid. 

• 16 januari. M lägger fram sitt förslag om räddningspaket för välfärden i finansutskottet. 

• 19 januari. V och M säger i SVT:s Agenda att förhandlingarna går bra och att de räknar med att komma överens inom kort. 

• 20 januari. Regeringen och dess samarbetspartier C och L kommer med sitt svar. På en pressträff i riksdagen presenterar de en satsning på 5 miljarder till kommuner och regioner, pengar som ska komma i vårbudgeten i april. 

• V, M och KD svarar att det inte ändrar någonting, och att man går vidare med den extra ändringsbudgeten. 

• På torsdag den 23 januari möts finansutskottet i riksdagen på nytt. Då kan oppositionen gå vidare. SD stödjer Moderaternas initiativ, vilket innebär att M, KD, V och SD, som tillsammans har majoritet i riksdagen, har möjlighet att köra över regeringen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.