Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Januaripartierna överens om Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen ska ha närvaro på orter där kontor redan har lagt ner, rapporterar SVT Nyheter.
Centerpartiets vice partiledare, Anders W Jonsson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Januaripartierna är överens:

Arbetsförmedlingen ska ha närvaro även på orter där kontor redan har lagt ner, rapporterar SVT Nyheter. 

Det innebär att myndigheten blir kvar i hela landet.

Klockan 12.15 på torsdagen möter arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, journalister för att hålla en pressträff om regeringens regleringsbrev till Arbetsförmedlingen.

Men redan nu står det klart att januaripartierna är överens:

Myndigheten blir kvar i hela landet, skriver SVT.

Arbetsförmedlingen blir kvar ute i landet

– Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets vice partiledare, till SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i serien ”Mats möter”.

Det var i regeringens, Centerpartiets och Liberalernas 73-punktsprogram i januari som man gick ut med att Arbetsförmedlingen – en myndighet som länge har kritiserats – skulle reformeras. 132 kontor skulle läggas ner och var tredje anställda varslades i ett hårt bantningsprogram.

Reformeringen fick dock omfattande kritik från övriga partier och nyligen hotade Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna med en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark.

Det fick regeringen att backa på flera punkter.

Då hette det att reformeringen skulle skjutas upp i minst ett år, till 2022.

”Handlar om fysisk närvaro”

I regleringsbrevet, som ska presenteras under torsdagen, står det att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att säkerställa lokal närvaro på de platser där kontoren redan har stängts eller skulle stängas. Enligt SVT skriver regeringen i sitt brev att den lokala närvaron kan ske ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”.

– Det handlar om fysisk närvaro, sedan kan det här se ut på lite olika sätt. Där har vi inte låst oss. Det blir upp till Arbetsförmedlingen att hitta bästa tänkbara sätt. Men det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena, säger Anders W Jonsson i ”Mats möter”.

Senast den 15 februari nästa år ska Arbetsförmedlingen lämna en första lägesbeskrivning över hur man fullföljer sitt uppdrag.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Den 9 december kom beskedet att januaripartierna skjuter upp reformen minst ett år.

Anna Dahlbergs kritik mot Eva Nordmark: ”Parodiskt och obegripligt”

Expressens Anna Dahlberg: En absurd situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.