Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janouch kräver Wolodarskis avgång

Författaren Katerina Janouch kräver DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis avgång.
Foto: Emil Nordin
Detta efter en kritisk artikel i tidningen om hennes flyktingutspel som hon säger sig inte fick möjlighet att svara på.
Foto: Anna Hã¥Llams / Expressen / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
Foto: Cornelia Nordström

Författaren Katerina Janouch kräver DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis avgång.

Detta efter en kritisk artikel i tidningen om hennes flyktingutspel som hon säger sig inte fick möjlighet att svara på.

"Hur DN kan publicera något sådant utan att jag intervjuas, utan att fakta granskas är inte längre bara skamligt, det är farligt", skriver hon på Facebook.

När författaren Katerina Janouch intervjuades i tjeckisk tv målade hon upp en mörk bild av Sverige. I intervjun hävdade hon enligt DN bland annat bland annat att allt fler svenskar lär sig skjuta för att de inte känner sig säkra.

Katerina Janouchs flyktingutspel har väckt starka reaktioner, inte minst bland svenskar med kopplingar till Tjeckien som gått till motangrepp.


LÄS MER: Hård kritik mot Katerina Janouchs flyktingutspel


En av dem är journalisten Hynek Pallas som gavs stort utrymme att i Dagens Nyheter kritisera Katerina Janouchs uttalanden.

Katerina Janouch hävdar nu att hon inte gavs utrymme i DN att bemöta kritiken, och menar att Hynek Pallas angrepp på henne är en personlig vendetta som har sitt ursprung i en dispyt mellan deras båda fäder.

Efter intervjun i tjeckisk tv har Hynek Pallas och Katerina Janouch hamnat i ytterligare ordväxling på Twitter.

"Den 9/1 gav sig Hynek Pallas på mig på twitter ang min intervju i DVTV. Det uppstod en hätsk twitterdebatt, med lågvattenmärken som ibland uppstår i sociala medier", skriver hon och fortsätter:

Janouch: Han felciterar och förvanskar

"Men nu till det otäcka. Den 10/1 får Hynek Pallas utrymme på paradplats i DN där han hänger ut mig fullständigt, han felciterar, förvanskar, tar saker ur sitt sammanhang, svartmålar mig och anklagar mig för att sprida rysk desinformation."

Hon fortsätter:

"DN är Sveriges största dagstidning. Att en journalist tillåts använda en sådan plattform för sin personliga vendetta är just inget annat är riktigt otäckt."


LÄS MER: Katerina Janouch om kritiken: "Fult och fräckt"


Hon avslutar med att kräva DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis avgång.

"Enligt min åsikt kan Peter Wolodarski inte sitta kvar som chefredaktör i ett demokratiskt land med 250 års yttrandefrihet. Hans styre av DN är skamligt."

I torsdagens DN har Katerina Janouchs getts utrymme för en replik, och Hynek Pallas ytterligare plats för att svara på den repliken.

DN försvarar artikeln

DN:s kulturchef Björn Wiman försvarar publiceringen av den ursprungliga artikeln.

"Publiceringen skedde i form av en opinionsartikel på kultursidorna, där skribenten själv står för analys och åsikter. På denna artikel har Katerina Janouch sedan replikerat i sedvanlig ordning och Pallas i sin tur svarat, precis som det brukar gå till", skriver han i ett mejl till Expressen, och fortsätter:

"Det är ju en sedan länge etablerad ordning att kultur- och opinionsjournalistik har formen av denna typ av fritt åsiktsutbyte, som ju skiljer sig från den rena nyhetsrapporteringen".

Katerina Janouch menar dock att DN:s Björn Wiman inte berättar hela sanningen.

– Jag fick inte skriva repliken som jag ville, berättar hon och säger att DN bad henne göra ändringar i den.

Eftersom skriftväxlingen i DN avslutas med svaret från Hynek Pallas känner hon att han därmed får sista ordet. Detta gör henne särskilt upprörd eftersom hon också anser sig felciterad.

– De har med flit lagt saker i min mun som jag inte sagt för att få mig att framstå som rasistisk eller galen. Det är väldigt fräckt och fult hanterat, säger hon.

Katerina Janouch tillägger:

– Jag har blivit extremt illa behandlad och det är därför jag kräver att Wolodarski ska avgå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.